|
In memoriam Alexandru Diordiţă
Astăzi se împlinesc 28 ani de la trecerea în neființă a omului de stat, preşedintelui Sovietului Miniştrilor al RSSM (1958-1970), Alexandru Diordiță.
S-a născut la 13 septembrie 1911 în satul Handrabura, raionul Ananiev (azi în regiunea Odessa), într-o familie de țărani moldoveni. Din septembrie 1929 lucrează ca învățător la școala elementară din satul natal. În noiembrie 1933 ocupă funcția de director-adjunct al Departamentului de Stat pentru economii și credite din orașul Tiraspol. În 1938 absolvește cursurile Academiei de Științe Economice din Leningrad cu calificarea de economist specializat în finanțe. Membru al PCUS din 1938.
Apreciat ca bun specialist în finanțe, A. Diordiță a fost numit ca șef al secției de buget din cadrul Comisariatului Poporului pentru Finanțe al RASS Moldovenești, iar din septembrie 1939 conduce secția de finanțe și comerț a Sovietului Comisarilor Poporului din RASS Moldovenească. În 1940 Alexandru Diordiță a fost numit în funcția de vicecomisar al poporului pentru finanțe al RSS Moldovenești. În timpul celui de-al doilea război mondial a luat parte la luptele pentru apărarea Odessei. Între 1942-1946 A.Diordiță este locțiitor al comisarului norodnic pentru finanţe, iar din iulie 1946 ministru de finanţe al RSSM. În februarie 1955 este promovat în funcția de locțiitor al președintelui Sovietului de Miniștri al RSSM. În anul 1957 a absolvit Școala Superioară de Partid de la Moscova. În perioada 23 ianuarie 1958 - 15 aprilie 1970, Alexandru Diordiță a îndeplinit funcția de președinte al Sovietului de Miniștri al RSS Moldovenești, fiind simultan și ministru al afacerilor externe. În această perioadă, a fost și membru al Biroului Comitetului Central al PCM. Este ales ca deputat al poporului în Sovietul Suprem al RSSM în legislaturile 1-2, 4-7, și ca membru al CC al PCM la Congresele II-VII, IX-XII ale PCM.
În anul 1970 este transferat la Moscova, unde deține funcția de prim-locțiitor al președintelui Comitetului de Stat pentru Prețuri pe lîngă Consiliul de Miniștri al URSS (aprilie 1970 - iunie 1978), apoi ca prim-vicepreședinte al Comitetului de Stat pentru Prețuri al URSS (iunie 1978 - martie 1983).
A.Diordiță a fost ales de cinci ori ca deputat în Sovietul Suprem al URSS în perioada 1954-1970. În paralel, a fost membru supleant al CC al PCUS (1961-1971). În martie 1983, a fost pensionat. A fost decorat cu două Ordine Lenin și alte distincții de stat.
Alexandru Diordiță a încetat din viață la 1 aprilie 1996 în orașul Moscova.
Prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova din decembrie 1996 memoria lui Alexandru Diordiță a fost eternizată prin denumirea Străzii Cosmonauților din municipiul Chișinău în strada "Alexandru Diordiță". Colegiul Financiar-Bancar din Chișinău a primit numele "Alexandru Diordiță".
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1909
- Populația:
- 619 locuitori
Sărăteni este un sat din cadrul comunei Cotul Morii, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 619 locuitori. Satul Sărăteni a fost întemeiat în anul 1909.
Comments
(0)