23 september 2013, 11:50 Moldovan reality views 10082
23 september 2013, 11:50 Moldovan reality views 10082

Euro va pierde teren în Moldova spre sfîrşitul toamnei


Foto: ipn.md

Aprecierea monedei euro, chiar dacă va continua, nu va fi atît de semnificativă ca pînă acum, iar spre sfîrşitul toamnei euro oricum va scădea. De această părere este expertul IDIS Viitorul, Viorica Lopotenco, solicitată de IPN.

„Deja se poate observa că nu este atît de mare creşterea monedei euro. Vine iarna, iar aceasta înseamnă importuri mai mari, în special a resurselor energetice. Se va interveni pe piaţă pentru a aprecia cursul leului faţă de moneda internaţională", a spus Viorica Lopotenco.

Deprecierea de pînă acum a leului a trecut prin cîteva etape, spune expertul. În luna august Banca Naţională a cumpărat în continuu moneda străină de pe piaţa valutară naţională pentru a deprecia cursul monedei naţionale. Banca Naţională explica că acţiunile date se înscriu în politica sa monetară, pentru că vrea să mărească creşterea economică. Or, aprecierea monedei euro este un avantaj, în primul rînd, pentru exportatori.

A doua etapă de depreciere a leului a venit după ce Federaţia Rusă a stabilit embargo pentru produsele vinicole moldoveneşti. „Circa 30% din veniturile de valută care intrau în ţară în această perioadă erau din exporturile vinicole", a remarcat Viorica Lopotenco. A treia etapă de apreciere a monedei euro, explică expertul, a avut loc cu cîteva zile în urmă, cînd moneda americană s-a depreciat faţă de euro.

Creşterea monedei euro şi deprecierea leului va genera şi creşteri ale preţurilor la produsele de import, subliniază Viorica Lopotenco. „Scumpirea produselor importate este inevitabilă. Dacă cursul creşte cu un procent, comerciantul va mai pune o marjă de eroare, în acest mod preţurile vor creşte semnificativ", spune expertul de la IDIS.

Viorica Lopotenco anticipează aprecierea leului către sfîrşitul toamnei.

Timp de o lună, euro s-a scumpit cu circa 60 de bani. Banca Naţională a stabilit pentru sfîrşitul săptămînii trecute un curs de 17.47 de bani.

Source: ipn.md

Keywords:

euro , Moldova , preţ

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
1205 locuitori

Ciolacu Nou este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Făgădău, Şoltoaia, Pocrovca, Ciolacu Vechi și Ciolacu Nou. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Fălești și la 113 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1205 de oameni. Satul Ciolacu Nou a fost menționat documentar în anul 1899.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.