Patriarhul Kiril: Biserica este unul din factorii care ar putea contribui la reîntregirea Moldovei
Foto: trm.md |
Problema transnistreană ar putea fi rezolvată prin unitatea credinţei pe ambele maluri ale Nistrului. Este opinia Patriarhului rus Kiril, exprimată la Aeroportul Internaţional Chişinău, înainte de plecarea sa la Moscova. Preafericitul consideră că pentru a apropia cele două maluri, Chişinăul ar trebui să ţină cont şi de părerea Tiraspolului în anumite probleme de ordin politic, transmite trm.md.
Revenit de la Tiraspol, Patriarhul Kiril a menţionat la Chişinău că Biserica este unul din factorii care ar putea contribui la reîntregirea Moldovei. Chiar dacă Moscova nu recunoaşte oficial independenţa Transnistriei şi nu face diferenţă între populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului, se pare că Patriarhul are alte viziuni. Preafericitul face această distincţie şi numeşte populaţia din stînga Nistrului popor transnistrean.
„Eu sînt sigur că, în pofida greutăţilor care există, credinţa poporului moldovenesc, credinţa poporului multinaţional transnistrean, Biserica comună care uneşte cele două maluri ale Nistrului sunt acei factori care neapărat vor contribui la identificarea, inclusiv a unor soluţii politice, de rezolvare a unei probleme dificile, moştenită din trecut”, a subliniat Preafericitul Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii.
Înalt Prea Sfinţitul Vladimir nu vede vreo problemă în declaraţiile făcute de Patriarhul rus.
„Această sintagmă pe mine personal nu mă deranjează, pentru că, în viitor, Patriarhul va vizita şi Găgăuzia şi, adresîndu-se poporului din Găgăuzia, va spune aceleaşi cuvinte, dar noi împreună formăm Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove. Cu părere de rău, dacă ţara noastră este împărţită în cîteva părţi, Biserica nu”, a menţionat Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, Mitropolitul Moldovei.
Preafericitul Kiril a mai spus că una din cheile succesului în rezolvarea problemei transnistrene este dialogul sincer între Chişinău şi Tiraspol.
„Eu vin cu un apel de pace, înţelegere reciprocă în încercarea de a vedea problemele aproapelui nu doar din propriul punct de vedere politic sau economic, dar să fie înţeleasă şi poziţia celeilalte părţi. Sunt convins că un dialog deschis şi sincer, care ia în calcul diferite puncte de vedere, poate deveni un mecanism real care va face posibilă inclusiv rezolvarea conflictului transnistrean”, a spus Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii.
Vizita Patriarhului Kiril în Republica Moldova este privită cu ochi diferiţi de moldoveni. În timp ce unii susţin că Preafericitul a venit să ne binecuvînteze, alţii afirmă că vizita sa a fost una politică, menită să descurajeze procesul de integrare europeană a Moldovei.
Menţionăm că Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii s-a aflat în Republica Moldova în perioada 7-9 septembrie. Astăzi, Preafericitul a fost şi în regiunea de est a Moldovei, unde s-a întîlnit cu liderul nerecunoscutei republici nistrene, Evgheni Şevciuk. Capul Bisericii Ortodoxe ruse a oficiat o slujbă la Catedrala „Naşterea Domnului” din Tiraspol, apoi a vizitat Mănăstirea Noul Neamţ de la Chiţcani. Ultima vizită a Sanctităţii Sale în Republica Moldova a avut loc în octombrie 2011.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1629
- Populația:
- 720 locuitori
Băcşeni este un sat din cadrul comunei Boldureşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Nisporeni și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 720 de oameni. Satul Băcșeni a fost menționat documentar în anul 1629.
Comments
(0)