25 november 2024, 14:00 Moldovan reality views 191
Corneliu Popovici:
25 november 2024, 14:00 Moldovan reality views 191

Corneliu Popovici: "Cetățenii care trăiesc în Moldova au făcut o altă alegere la prezidențiale și la referendum"

Corneliu Popovici, fostul ministru al Educației, a menționat referitor la rezultatele recente ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului republican constituțional din țara noastră că "cetățenii, care locuiesc în Republica Moldova au făcut o altă alegere". Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii televizate "Vocile Puterii" de la Exclusiv TV, notează Noi.md.

"Referitor la ceea ce s-a întîmplat la noi la alegeri, eu nu cred că a jucat aici un factor hotărîtor vectorul geopolitic. Cu siguranță, a avut influență, dar nu una decisivă. Pentru că noi cunoaștem care au fost realitățile votului pe teritoriul Republicii Moldova.

Cetățenii din Moldova, cei care trăiesc aici, au făcut o altă alegere: și la referendum, și la alegerile prezidențiale.

De ce? Cred că din cauza problemelor, cu care se ciocnește societatea noastră: sărăcia, care și generează corupție, lipsa unei perspective de dezvoltare socioeconomică. La noi, satele mor. Noi primim bani din străinătate: granturi și credite, dar de ce nu se investesc în întreprinderi la sate, în ceva care să producă?

Nu trebuie să așteptăm tot credite și granturi, dar trebuie să ne gîndim cum să facem ca să producem noi, cum noi să dezvoltăm economia Republicii Moldova. Noi ne bazăm doar pe faptul că cineva o să ne dea. E de ajuns {...}".

Amintim că în cadrul dezbaterilor electorale cu Alexandr Stoianoglo, oponentul președintei de la alegeri, Maia Sandu a spus că ea a adus mulți bani din afara țării datorită sprijinului partenerilor externi.

"Noi am reușit să aducem bani în țară, să pornim multe proiecte și sînt multe și cetățenii știu despre ele. Despre investiții să știți că am vorbit cu tare mulți investitori și știți ce ne spun ei? Aveți un război la hotar, noi trebuie să avem grijă de certitudinea investițiilor și îmi spun reveniți cînd intrați în UE {...}. Toate proiectele noastre pe apă și canalizare, pe reparația caselor de cultură, pe grădinițe și școli, pe reparația drumurilor, toate lucrurile pe care le-am început e important să le continuăm".

Referitor la posibile alegeri parlamentare anticipate, fostul ministru al Educației a spus că poate, într-un fel, "acestea i-ar fi convenabile guvernării pe valul euforiei rezultatelor alegerilor prezidențiale și ale referendumului". "Dar acest lucru se poate întîmpla doar prin realegerea Guvernului, alte pîrghii nu există".

În context, analistul politic Anatol Țăranu, a menționat că, în opinia lui, cei din PAS nu vor mai avea rezultate ca acum 4 ani la un scrutin parlamentar.

"Dacă peste 6-8 luni vor avea loc alegerile parlamentare, atunci PAS-ul este nevoit, inclusiv Maia Sandu, să se gîndească la rezultatele viitorului scrutin. Toate sondajele arată că PAS-ul nu va mai repeta acel rezultat electoral de acum 4 ani. După toate probabilitățile, cred că remanierile în Guvern au urmărit anume acest scop: de a păstra o relativă acalmie pe interiorul partidului în perspectiva alegerilor parlamentare".

Menționăm că, potrivit anunțului Curții Constiționale (CC), "joi, 28 noiembrie 2024, la ora 10:00, va avea loc ședința CC, în cadrul căreia se va examina sesizarea privind confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova".

Amintim că Maia Sandu, în urma turului doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, a obținut cel de-al doilea mandat de președinte al R. Moldova.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), la alegerile prezidențiale, în interiorul țării, Alexandr Stoianoglo, oponentul Maiei Sandu, a cîștigat cu 51,19 la sută. Maia Sandu, a obținut 48,81%. Victoria ei a fost adusă, în principal, de voturile cetățenilor moldoveni din străinătate.

Totodată, conform datelor CEC, după prelucrarea tuturor proceselor-verbale, Maia Sandu a obținut 55,35% din voturi, iar Alexandru Stoianoglo 44,65%.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
1200 locuitori

Bădragii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat în partea de nord-vest a raionului, pe malul rîului Prut la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ şi la 230 km de Chișinău. La 01.07.2008 populaţia satului constituia 1200 de locuitori. Satul Bădragii Noi apare pentru prima dată pe harta judeţului Hotin după 1812.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.