09 december 2024, 15:00 Moldovan reality views 1009
Andrei Muntean: „Cetățenii ar trebui să înceapă procesul de îmbunătățire a propriei vieți de la ei înșiși”
09 december 2024, 15:00 Moldovan reality views 1009

Andrei Muntean: „Cetățenii ar trebui să înceapă procesul de îmbunătățire a propriei vieți de la ei înșiși”

Cetățenii Republicii Moldova ar trebui să urmeze conceptul de responsabilitate autonomă și să înceapă procesul de îmbunătățire a propriei vieți, în primul rînd, de la ei înșiși, de la propriul apartament, apoi de la scara blocului, apoi de la curte, stradă, cartier și așa mai departe.

O astfel de opinie a exprimat diplomatul internațional Andrei Muntean, în cadrul emisiunii „Без галстуков”, cu Alexandr Stahurski la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Potrivit lui, atunci cetățenii obișnuiți nu vor mai avea ocazia să caute vinovații și să aștepte ca cineva, cîndva, de undeva de la nivel moldovenesc sau european să vină să le rezolve întrebările și problemele.

Diplomatul internațional a recunoscut că este destul de ironic atunci cînd candidații la funcții politice, nu doar în Moldova, ci și în diferite țări, vorbesc cu mare pioșenie despre ce vor face pentru oameni, ce vor schimba, ce vor construi, ce vor implementa, dar niciunul dintre ei nu vorbește vreodată despre cum vor face acest lucru din punctul de vedere al mecanicii aplicate.

„De ce? Pentru că, în primul rînd, o singură persoană nu poate face nimic din ceea ce a spus. Este nevoie de reflecția societății și de angajamentul oamenilor, pentru a pune în practică anume această politică. Și, în al doilea rînd, fără o echipă de manageri de stat absolut apolitici, fără legătură cu vreo ideologie, pricepuți din punct de vedere tehnic, profesioniști, a căror profesie este de a gestiona statul, este puțin probabil să se poată face ceva la nivel național”, a subliniat el.

Andrei Muntean a amintit că la noi în Moldova au existat încercări de a pune la conducere oameni care au reușit în comerț și afaceri. Dar ideea este că principiile care funcționează eficient la nivel corporativ pot funcționa și la nivel de stat, dar scopurile și obiectivele corporației și ale statului sînt diferite.

„A obține profit pentru corporație este de înțeles. A obține profit pentru stat este alceva. Profitul pentru stat înseamnă oameni, nivelul lor de dezvoltare culturală, economică, socială, posibilitatea cetățenilor de a se dezvolta, de a-și îngriji copiii și părinții în vîrstă, de a avea acces la o medicină normală, la o educație universală adecvată, fără conotații ideologice, de a se simți protejați în țara lor, în cartierul lor, de a avea posibilitatea de a învăța, de a se dezvolta cultural, de a avea acces la produse culturale, nu numai în țara lor, ci și în alte țări, de a călători și, în consecință, de a aștepta ziua de mîine și de a o întîmpina cu speranță, nu cu pesimism, așteptînd să vină un vrăjitor într-un elicopter albastru și să rezolve toate problemele”, a declarat diplomatul internațional.

El a atras atenția asupra faptului că euroreparația se numește reparație atunci cînd este făcută mai bine și mai repede, dar paradoxul este că, cu euroreparație în Europa se ocupă astăzi și cetățeni ai țării noastre, în loc să își repare propria casă.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910-1918
Populația:
422 locuitori

Balanul Nou este un sat din cadrul oraşului Rîşcani, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Rîșcani și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 422 de locuitori. Satul Balanul Nou a fost întemeiat în anii 1910 - 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.