08 october 2024, 14:00 Moldovan reality views 912
În așteptarea siestei sau Pentru greci - o tradiție, pentru europeni – un vis
08 october 2024, 14:00 Moldovan reality views 912

În așteptarea siestei sau Pentru greci - o tradiție, pentru europeni – un vis

În fiece an, vara, timp de două luni cetățenii Moldovei suferă de caniculă. Și la mijlocul lui iulie, curent în unele localități mercurul termometrelor stradale a trecut de +40 grade Celsius. În acest an Republica Moldova s-a aflat în epicentrul temperaturilor extreme. Canicula a afectat sănătatea cetățenilor moldoveni – cca 30 de persoane au avut insolații. Și an de an arșița e tot mai mare. Coduri galbene și portocalii de temperaturi anormale se prevăd și pentru luna august.

În multe țări din Europa și America latină această problemă este parțial soluționată cu ajutorul siestei – odihna de după-amiază. Poate, și Republica Moldova ar trebui să urmeze acest exemplu? Corespondenta portalului Noi.md a discutat subiectul dat cu cetățenii Moldovei, reprezentanți ai diferitor profesii.

De căldură, se coșesc plăcile de beton

La mijlocul lunii iulie Serviciul meteorologic de stat a înregistrat cea mai înaltă temperatură a verii a.2024 – +39,8 grade. Tot în aceste zile, termometrele multor vilegiaturiști arătau la umbra chiar și +44 de grade. În spațiu deschis era chiar imposibil să te afli, aveai senzația să ai nimerit într-o baie foarte fierbinte, nici nu se putea respira. Ce mai, ziua apa în bazin ajungea la +37,2 de grade!

În această perioadă de temperaturi extreme, serviciile de la Chișinău au descoperit chiar containere de gunoi topite, pe direcția Strășeni drumarii au descoperit zone în care plăcile de beton se ridicaseră din cauza căldurii, iar în Cahul un incendiu a distrus peste 10 hectare de pădure.

Și astfel de perioade călduroase avem în fiecare vară, an de an numărul zilelor toride crește. Avem ani, în care căldurile insuportabile durează timp de o lună și jumătate – două. Practic nu știi unde să mergi, unde să găsești temperatura confortabilă, care te va ajuta să supraviețuiești acestei anomalii meteorologice.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

siesta , europeni , moldovenii , vara

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1861
Populația:
429 locuitori

Hutulu este un sat din cadrul comunei Lebedenco, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cahul și la 188 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 429 de oameni. Satul Hutulu a fost menționat documentar în anul 1861.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.