|
Sergiu Mițelescu: "Războiul din Ucraina prezintă riscuri mari pentru Moldova"
Războiul din Ucraina comportă riscuri mari pentru Moldova în ceea ce privește amenințarea teroristă și crima organizată"
O astfel de opinie a exprimat avocatul, fostul șef al Direcției nr. 1 a Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Sergiu Mițelescu, în cadrul emisiunii " Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.
El a menționat că atît în Republica Moldova, cît și în Ucraina există elemente teroriste și criminale, iar Ucraina este o țară mare și astfel de elemente sînt mult mai multe și ele sînt ascunse de justiția ucraineană.
"Acum, dacă aceste elemente nu vor să lupte și se ascund, ce pot face acum? Nu poți părăsi Ucraina cu avionul.
Singura lor cale de ieșire este pur și simplu să treacă ilegal frontiera și să ajungă pe teritoriul Moldovei sau al altei țări vecine. În același timp, mulți aleg acum Moldova, pentru că avem problema transnistreană, care este o verigă slabă. Foarte multe persoane trec pe acolo granița neoficial, ilegal și asta este o problemă foarte mare", a declarat Sergiu Mițelescu.
Potrivit acestuia, acele elemente teroriste sau radicale, cu sentimente extremiste, criminalii care vin în Moldova, dacă sînt căutați în Ucraina, știind că România are date despre ei, încearcă să intre ilegal în România sau se stabilesc aici pentru o anumită perioadă de timp. Ei nu pot părăsi oficial nici Republica Moldova, dacă sînt dați în căutare în Ucraina.
"De aceea, acestea sînt riscuri foarte mari. În plus, noi am avut și anterior legături între elementele noastre radicale din punct de vedere al terorismului și cele ucrainene. Această legătură a fost și, cel mai probabil, va fi. Mai ales în viitor, cînd aceștia vor dori să plece undeva, cel mai probabil se vor stabili aici", a declarat fostul șef al Centrului Antiterorism al SIS.
El a atras atenția asupra faptului că dacă mai înainte o astfel de persoană se ascundea undeva, iar acum datele sale au fost transmise în Europa, ea trebuie să fugă undeva, iar mulți aleg, în acest scop, Moldova.
"Noi întotdeauna am prezentat interes pentru elementele teroriste și pentru criminali. Întotdeauna!", a spus Sergiu Mițelescu.
Potrivit acestuia, o altă mare problemă o reprezintă armele care pot ajunge în țara noastră din Ucraina, cu acele persoane care au avut ocazia să le dețină ilegal sau poate le-au primit la începutul războiului.
"Adică, acele arme vor fi undeva. De fapt, ele vor ieși la suprafață, iar problema este că mulți dintre cei care fug de acolo, în special adolescenții, au probleme cu banii. Prin urmare, dacă au arme, le pot vinde și pot cîștiga bani, astfel încît să poată merge mai departe", a subliniat fostul șef al Centrului Antiterorism al SIS.
De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că în Moldova din Ucraina ajung și droguri, care, din cauza războiului, nu pot fi scoase și vîndute în altă țară. În plus, în Moldova se pot stabili și persoane care au trecut prin război și mulți dintre ei au sindromul postrăzboi. Chiar și cei care au participat la acțiuni militare, au fost răniți sau pur și simplu au fugit de acolo, nici ei nu se pot întoarce în Ucraina și se pot stabili în Moldova.
"Așadar, că în viitor, eu consider că Moldova se va confrunta cu riscuri foarte mari. Suntem prima țară, cea mai accesibilă, din punct de vedere al posibilității trecerii ilegale a frontierei. Pentru aceste persoane ea nu prezintă un pericol. Fiecare dintre ele este un posibil criminal în viitor. Nu știm cînd va exploda această bombă. Dar acestea sînt riscuri foarte mari", a declarat Sergiu Mițelescu.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1490
- Populația:
- 728 locuitori
Găureni este un sat din cadrul comunei Bălăneşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Nisporeni și la 79 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Găureni a fost menționat documentar în anul 1490.
Comments
(0)