05 july 2024, 12:00 Moldovan reality views 2071
Alexei Colîbneac: ”Din cauza sistemului de învățămînt de la Bologna, noi pierdem mulți ani de evoluții fundamentale
05 july 2024, 12:00 Moldovan reality views 2071

Alexei Colîbneac: ”Din cauza sistemului de învățămînt de la Bologna, noi pierdem mulți ani de evoluții fundamentale"

Din cauza sistemului de învățămînt de la Bologna, noi pierdem rapid și catastrofal mulți ani de evoluții fundamentale în domeniul formării viitorilor artiști.

Această opinie a fost exprimată într-un interviu de Alexei Colîbneac, grafician moldovean, Maestru Emerit în Arte din Republica Moldova, ale cărui lucrări se păstrează în Muzeul național de Arte al Moldovei, în Galeria Tretiakov, în muzeele Japoniei, României. El a creat stemele Muzeului național de Istorie și a Muzeului național de Etnografie, recunoscute drept adevărate opere de artă, relatează Noi.md.

Vizitatorii expoziției de la Biblioteca Națională a Moldovei au făcut cunoștință cu minunatele gravuri și ilustrații ale acestui artist, care au decorat numeroase ediții ale clasicilor literaturii moldovenești și mondiale. Dar expoziția prezentată în galeria BUNKER a fost atît de neașteptat în esența ei, încît a șocat atît artiștii începători, cît și maeștrii recunoscuți.

Fiind întrebat de ce la expoziția din galeria BUNKER nu ați prezentat o expoziție «solidă, de paradă», da acest vernisaj original, neașteptat ? Știu că el a provocat o rezonanță deosebită și printre colegii Dvs., și printre discipolii profesorului Colîbneac – studenții Academiei de muzică, teatru și arte plastice, Alexei Colîbneac a răspuns că activitatea sa pedagogică în instituțiile artistice de toate nivelurile – de la licee la academii – numără deja 53 de ani.

”Ei bine, în ultimii 20 de ani, în care ne bazăm pe sistemul de la Bologna, noi pierdem rapid și catastrofal mulți ani de evoluții fundamentale în domeniul formării viitorilor artiști. Altă dată la institutul nostru de arte activau pedagogi foarte buni, care au absolvit cele mai bune universități din Moscova, Leningrad, Minsk”, a spus el.

Alexei Colîbneac a subliniat că anterior, în Moldova veneau pedagogi din Țările Baltice, din Kiev, din alte regiuni. Erau adevărați entuziaști, păstrători ai școlii clasice de educație artistică.

Timpul a trecut, maeștrii au fost înlocuiți de elevii lor, care nu mai erau atît de entuziasmați în a transmite tinerilor cunoștințele lor. Iar astăzi în Academia noastră activează a treia generație de profesori, nevoiți să urmeze canoanele sistemului de la Bologna. Astfel, studiile de șase ani de la Facultatea de Arte Plastice și Design a fost reduse la patru ani. Numărul de ore alocate disciplinelor speciale și orelor practice a fost redus catastrofal. Cu 7 ani în urmă la facultate erau 13 profesori la disciplinele speciale. Dar în fiecare an numărul acestor posturi a fost redus, iar acum sînt cinci și jumătate", a declarat graficianul moldovean, Maestru emerit al RM.

În opinia sa, dar cel mai trist lucru este că sistemul Bologna permite admiterea candidaților la universitățile creative fără nicio pregătire inițială, fără concursuri de creație.

"Adică, la facultatea noastră vin tineri care nu au învățat nici măcar la o școală de artă pentru copii. Este clar că printre astfel de candidați sînt mulți oameni "întîmplători", mai mult, cum se spune, fără sclipire în ochi. Și aici minuni nu se întîmplă - universitatea oferă specialiști talentați și foarte profesioniști din ce în ce mai puțin. De aceea am decis să prezint în galeria BUNKER o expoziție neobișnuită cu genericul "Programul academic" - 300 de desene, schițe realizate de mine între 1957 și 1970 în timpul studiilor mele la Școala Republicană de Artă I. Repin și la Institutul de Pictură, Sculptură și Arhitectură din Leningrad", a declarat Alexei Colîbneac.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1141 locuitori

Gvozdova este un sat din cadrul comunei Gura Camencii, raionul Floreşti. Satul Gvozdova este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1141 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gvozdova datează din 15 mai 1607.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.