04 november 2024, 11:00 Moldovan reality views 1309
Întrebările legate de Recensămînt: în timp ce pe unii îi nedumeresc, BNS vine cu precizări
04 november 2024, 11:00 Moldovan reality views 1309

Întrebările legate de Recensămînt: în timp ce pe unii îi nedumeresc, BNS vine cu precizări

Biroul Național de Statistică (BNS) a venit cu mai multe precizări în privința unor întrebări din chestionarul la Recensămîntul Populației și Locuințelor (RPL) 2024, notează Noi.md.

Redacția Noi.md a adresat marți o solicitare BNS, în care am cerut instituției să vină cu anumite precizări în privința unor întrebări, la care urmează să răspundă cetățenii în cadrul RPL 2024.

Solicitarea a fost făcută în contextul în care mai mulți cititori ai site-ului ne-au trimis mesaje, în care s-au arătat nedumeriți de conținutul unor întrebări, cum ar fi, deexemplu: «-Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții, între 7 și 8 aprilie 2024?»; «-Ați revenit în această locuință de cel puțin 2 ori pe lună?»; «Care a fost motivul absenței din această locuință?».

Reprezentanții Serviciului de presă al BNS ne-au răspuns marți că ne vor oferi un răspuns în scris, după care astăzi au menționat că vor plasa o informație la solicitarea noastră pe site-ul instituției.

Astfel, BNS precizează că "întrebările din chestionarele de recensămînt, au fost elaborate în conformitate cu prevederile art. 11 al Legii 231/2022 privind recensămîntul populației și locuințelor urmînd și recomandările internaționale".

"Ce înseamnă miezul nopții între 7 și 8 aprilie 2024? De ce se utilizează la Recensămînt? Conform cadrului normativ și standardelor internaționale, orice recensămînt prevede colectarea datelor conform stării la un anumit moment/dată de referință.

Conform art. 6 (3) al Legii 231/2022 privind recensămîntul populației și locuințelor: ”Informațiile înregistrate în cadrul recensămîntului reflectă caracteristicile populației și ale locuințelor conform situației la ora 00.00 a datei de referință a recensămîntului, care este prima zi a perioadei de colectare a datelor de recensămînt.”

Corespunzător, în cazul RPL 2024 din Republica Moldova, momentul de referință al Recensămîntului 2024 este ora 00:00 a zilei de 8 aprilie 2024. Astfel, pentru toate persoanele care vor fi recenzate, datele colectate în chestionarele de recensămînt trebuie să se refere la acest moment de referință al recensămîntului - regulă aplicată pentru toți participanții la recensămînt. Aceeași abordare a fost aplicată și în cadrul RPL din anul 2014, precum și la recensămintele precedente".

Despre importanța întrebării "Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții între 7 și 8 aprilie?” (întrebarea 3 din chestionarul 3P)", BNS menționează că "este formulată anume cu referire la momentul de referință al RPL 2024. Ea servește identificării din start a persoanele care vor avea reședința obișnuită în localitatea unde are loc interviul".

"De exemplu, persoanele care s-au mutat cu traiul în această locuință după 8 aprilie (au ales răspunsul „nu, m-am mutat cu traiul după 8 aprilie”) sînt întrebate despre localitatea unde s-au aflat la 8 aprilie (salt de la întrebarea 3 la întrebarea 14 “Unde v-ați aflat la 8 aprilie anul 2024?”) – pentru a atribui reședința obișnuită în altă localitate unde au locuit preponderent înainte de data interviului (întrebările 15-18).

Întrebările din chestionar sînt importante în special pentru a determina exact populația cu reședință obișnuită în localitățile țării– informație mult solicitată de către autoritățile publice locale, centrale și alți utilizatori".

La întrebările din solicitarea Noi.md, dacă pot cetățenii să refuze participarea la RPL sau să răspundă doar la unele întrebări și dacă vor fi sau nu sancționate în acest caz, BNS a menționat următoarele:

"Conform art. 7 al Legii nr.231/2022, participarea la recensămînt a persoanelor care fac obiect al recenzării este obligatorie prin a furniza, pe propria răspundere, informații corecte și complete conform chestionarelor de recensămînt. La întrebări referitor la caracteristicile etno-culturale (etnie, limbă, religie) respondentul poate să aleagă opțiunea Nu declar. Participarea și oferirea de răspunsuri corecte la recensămînt este nu doar o obligație, dar și un act civic!".

Fiind rugați să precizeze în cîte limbi este întocmit chestionarul, reprezentanții BNS menționează că chestionarele de recensămînt au fost elaborate și sînt disponibile în limba de stat, rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară și romani.

Biroul a mai adăugat următoarele aspecte:

- datele RPL nu vor servi pentru colectarea de impozite pe bunurile imobiliare;

- dacă recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în cutia poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensămînt, care va conține datele de contact ale lui pentru a stabili împreună o zi și oră convenabilă pentru recenzare. Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu;

- intervalul în care pot să recenzeze este între ora 8:00 și ora 21:00;

- nu sînteți obligați să lăsați recenzorul în casă, îi puteți verifica identitatea, apelînd Linia Verde 0800 800 24.

BNA mai precizează că informațiile oferite de populație în cadrul recensămîntului sînt confidențiale și protejate prin lege.

Amintim că anterior Doru Petruți, director General IMAS Chișinău, companie care realizează studii și cercetări sociologice, a comentat pentru Noi.md caracterul unor întrebări din RPL.

«Nu doar întrebările astea stîrnesc și zîmbete, și acuze din partea diverselor persoane. Ce intenționează ei, pentru ce doresc să utilizeze o astfel de informație asta doar realizatorii pot lămuri. Este o informație, care pur și simplu nu are o valoare nici științifică, nici nu spune ceva relevant despre populație. Mie îmi este greu ca sociolog să înțeleg care este logica unor astfel de întrebări».

Recensămîntul populației și locuințelor în anul 2024 a început în data de 8 aprilie și va dura trei luni.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
2307 locuitori

Ciutuleşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mărineşti, Ciutuleşti, Ion Vodă, Sîrbeşti. Satul Ciutuleşti aşezat în valea rîului Răut, este situat la o distanță de 21 km de oraşul Floreşti şi la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2307 oameni. Menționat documentar, cu numele Visterniceni, în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.