|
Plugaru: ”A venit timpul de a înceta această practică nocivă de a alege din două rele”
E timpul de a înceta practica nocivă de a alege din două rele și de a înainta la funcțiile publice în stat persoane competente.
Declarațiile au fost făcut de Anatol Plugaru, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ex-ministru al Securității Naționale în cadrul dezbaterii publice "Moldova între război și pace" care s-a desfășurat la 30 marite, curent, la inițiativa asociației obștești "Republica".
”Asociația Obștească Republica a inițiat o serie de întîlniri cu cîțiva cetățeni de valoare a țării care ar putea să candideze la alegerile prezidențiale. Nu-i nimic hotărît, noi nu sîntem de partea cuiva, sau împotriva alctuiva, doar că noi avem adunați în Republică un potențial foarte serios de specialiști în economie, jurisprudență, conflictologie, pedagogie și psihologie socială ș.a.m.d. Acest potențial, nivelul de carte și experiența de lucru în stat, la cîrma statului ne permite să producem o expertiză de cea mai înaltă calitate pentru a explica cetățenilor o poziție sau alta. Este o parte componentă a unui plan mai amplu a Asociației Obștești Republica pentru a ajuta cetățenii să se lămurească, să înțeleagă, cine și ce prezintă. Eu cred că a venit timpul să încetăm practica aceasta nocivă, total catastrofală, cînd de fiecare dată 4 sau 5 ani stăm și nu facem nimica, ca să nu spun mai moldovenește și cînd vine timpul alegerilor să spune că altul nu-i. Să ne întrebăm: Ce trebuie să facem? Hai să alegem din două rele! Ori această interminabilă bătaie de joc față de drepturile constituționale ale moldovenilor trebuie odată și odată terminate. Asociația noastră nu este un subiect electoral și nici nu ne dorim să devenim o forță politică, dar noi ne vom aduce aportul la ridicarea calității pretențiilor sau exigenților sociale pe care le vor înainta cetățenii atunci cînd se vor întîlni cu viitorii candidați. Noi trebuie să terminăm odată și odată cu dezordinea asta, cu bătaia asta de joc de dreptul cetățenilor de a alege și a fi ales și ne vom aduce contribuția pe măsura puterilor. Această serie de întîlniri este pornită la inițiativa președintelui nostru, domnului Anatol Dubrovschi, care el însuși este un foarte serios om de stat, om cu o pregătire fundamentală teoretică și practică, el este fostul vice-ministrul al educației, el fiind și consilier prezidențial. De aceiași calitate sînt și alți colegi ai noștri, iată de ce atunci cînd ne adunăm putem cu adevărat să ne considerăm un consiliu de experți, or tot ce am acumulat noi în această viață atît în mod teoretic, cît și practic, vom pune în slujba cetățenilor noștri”,a declarat Plugaru.
Tema principală de discuție în dipul dezbaterii publice a fost găsirea căilor și mecanismelor de consolidare a eforturilor societății civile. În ciuda complexității situației economice, principala amenințare pentru Republica Moldova este încălcarea articolului 11 din Constituție privind neutralitatea permanentă și atragerea țării în război, precum și impunerea opiniei că participarea la conflictul militar este inevitabilă.
La eveniment au participat peste 60 de persoane, printre care: președintele AO "Republica", doctor în istorie, Anatolie Dubrovschi, conducătorii filialelor raionale ale Asociației "Republica", copreședintele Uniunii Ofițerilor din RM, Nicolae Macovei, directorul Centrului de Monitorizare a Respectării Drepturilor Omului din RM, Tihon Zaraf, ex-ministrul Securității Naționale, Anatol Plugaru, președintele Comunității Găgăuze din RM Nicolae Terzi, fostul prim-ministru Ion Cicu, ambasadorul Andrei Neguță, doctorul în științe tehnice Igor Căldare, reprezentanți ai altor asociații obștești și partide politice din RM.
Potrivit lui Anatolie Dubrovschi, în ajunul alegerilor prezidențiale, în Moldova s-au conturat două partide principale. Primul este "partidul" unei minorități agresive. Scopul lor este să folosească în interes propriu referendumul privind integrarea europeană pentru a se menține la putere. Acest lucru va duce în mod inevitabil la pierderea neutralității Moldovei, la divizarea societății și la gestionarea din exterior a economiei țării. Al doilea este "partidul majorității, păcii și dezvoltării", care este împotriva atragerii Moldovei în aventuri militare și pentru păstrarea suveranității republicii. Viitorul țării depinde de cine va cîștiga în această confruntare. Rezultatele alegerilor locale din noiembrie 2023, precum și sondajele sociale arată clar că Maia Sandu nu poate cîștiga cinstit alegerile prezidențiale. Riscul unor noi falsificări, eliminări ale concurenților este foarte mare. Sub sloganurile războiului hibrid, presiunea asupra opoziției doar va crește.
Fostul prim-ministru Ion Chicu, vorbind despre situația economică din Moldova, a declarat că "este sceptic în privința rezultatelor pozitive ale noii conduceri a Băncii Naționale. Deoarece băncilor comerciale le este mai avantajos să împrumute statul cu 22% anual decît să investească în economia reală. Mai ales că poate oricînd să-și recupereze datoriile de la guvern. În opinia fostului premier, declarațiile Maiei Sandu despre integrarea europeană fără Transnistria sînt o cale spre divizarea țării. Astfel, R. Moldova va rămîne doar cu Chișinăul și Ialoveniul.
Opinia generală a participanților la discuții a fost exprimată de Vasile Fotea, reprezentantul raionului Nisporeni: "Doar respectarea strictă a Constituției și a Neutralității ne va salva de la catastrofa care se apropie".
În opinia participanților, societatea civilă trebuie să se mobilizeze pentru a se opune atragerii Republicii Moldova în acțiuni militare și pentru a preveni scindarea țării.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1929
- Populația:
- 493 locuitori
Valea Norocului este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Sîngerei. Satul Valea-Norocului de află la distanța de 22 km de orașul Sîngerei și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 493 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1929.
Comments
(0)