21 february 2024, 12:00 Moldovan reality views 965
În Moldova nu există o legislație care să permită colaborarea strînsă între poliție și ONG-uri în căutarea copiilor
21 february 2024, 12:00 Moldovan reality views 965

În Moldova nu există o legislație care să permită colaborarea strînsă între poliție și ONG-uri în căutarea copiilor

În Republica Moldova nu există o legislație elaborată în detaliu pentru o cooperare eficientă între poliție și ONG-uri la căutarea copiilor, iar în această privință țara adoptă în mod activ experiența altor țări.

Despre aceasta a relatat Aliona Dragomirețcaia, șefa Secției Siguranță Minori din cadrul Inspectoratului General al Poliției, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Ea a menționat că în acest scop se organizează un schimb de experiență cu alte țări pentru a studia legislația și aplicarea ei în practică.

În special, se studiază legislația românească în ceea ce privește situațiile de dispariție a adulților și copiilor.

"Noi nu avem o astfel de lege, dar avem un mecanism care prescrie cum trebuie acționat în fiecare caz în parte. Există instrucțiuni clare cu privire la modul în care fiecare structură trebuie și este obligată să acționeze și ce trebuie de făcut dacă cineva nu a îndeplinit această instrucțiune clară. Este prevăzută răspunderea disciplinară, administrativă și penală", a declarat Aliona Dragomirețcaia.

La rîndul său, Roman Volhv, șeful organizației de căutare COD, vorbind în cadrul aceleiași emisiuni, a recunoscut că el personal are o experiență pozitivă în străinătate și a studiat din interior cum colaborează poliția și ONG-urile din afara Moldovei în căutarea copiilor.

Potrivit lui, există organizații similare care sînt specializate în căutarea persoanelor dispărute. Acestea sînt susținute pe deplin de către guvern. De exemplu, în Grecia le sînt puse la dispoziție mașini cu girofaruri și toate condițiile de lucru.

"Lor li se spune: mergeți și căutați-i, pentru ca poliția să se ocupe cu treburile sale. În opinia mea, poliția nu ar trebui să caute persoane dispărute în circumstanțe care nu sînt de natură penală. De ce n-am elibera parțial poliția, să luăm această sarcină de pe umerii ei? Există deja un deficit de personal, un deficit de specialiști, iar în loc să caute un infractor, un ofițer de investigații penale caută un "fugar" care, de exemplu, a fugit deja pentru a 18-a oară", a declarat Roman Volhv.

Source: noi.md

Keywords:

legislație , politia , ONG , copii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
1515 locuitori

Parcova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Parcova și Fîntîna Albă. Satul Parcova se află la o distanță de  12 km de orașul Edineț și la 200 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1515 oameni.Prima atestare documentară a satului Parcova, pe Ciuhur, din ținutul Hotin, datează din anul 1552.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.