15 february 2024, 14:00 Moldovan reality views 1813
Andronic: Am telefonat la vreo doi miniștri, dar nimeni nu răspunde
15 february 2024, 14:00 Moldovan reality views 1813

Andronic: Am telefonat la vreo doi miniștri, dar nimeni nu răspunde

Fostul vicepreședinte al Parlamentului și membru al Comisiei de redactare a Constituției din 1994, Nicolae Andronic, a ridicat semne de întrebare asupra practicilor din sistemul de justiție și din politica moldovenească, anunță Noi.md

În cadrul unui interviu acordat pentru jurnal.md, Andronic a criticat modul în care se desfășoară anchetele împotriva demnitarilor, sugerînd că acestea sînt adesea zgomotoase și mediatizate, dar fără un final concret în ceea ce privește condamnările.

El a subliniat un model în care oponenții politici, odată ajunși la putere, împart averea statului între diferite partide, afirmînd că aceasta duce la un sistem în care cei implicați nu își pot exprima nemulțumirile.

"Foarte interesante sînt aceste rețineri. La noi, oponenții politici, cînd vin la putere, încep să împartă averea statului. Se împarte totul între partide: unul a luat Aeroportul, altul a luat altceva, dar totul este divizat cu bună înțelegere. Dacă participi la aceasta, nu ți se permite pe urmă să deschizi gura. Și numai cum începi a deschide gura, ești luat la dans. Ori o pățești ca alpiniștii legați cu o sfoară și, dacă cade unul, cad toți. Sau cînd unul vede că celălalt are mai mulți bani și îi crește nemulțumirea, este dat la o parte. Bine, ei s-or înțelege, dar eu văd că societatea noastră s-a cam săturat deja de Plahotniuc și echipa sa. Societatea este presată de actuala guvernare, care își numește în funcții cumătrul, prietenul sau șeful. Pe fundalul succeselor președintei în exterior, pe interior este debandadă. Eu, de exemplu, am telefonat la vreo doi miniștri pentru a discuta o problemă, dar nimeni nu răspunde. M-am prezentat că sînt ex-vicepreședinte de parlament, ex-prim-viceprim-ministru, cavaler al Ordinului Republicii și am cerut trei minute de audiență. Dar nimic!", spune el.

În ceea ce privește dosarele penale răsunătoare, care sînt date uitării, Andronic crede că multe dintre acestea stagnează din cauza colectării slabe a probelor.

"Dosarele despre care vorbiți stau pe loc din diferite motive. Ei spun că nu au resurse umane sau altceva, dar eu cred că, de fapt, sînt prost colectate probele. Dacă e neprofesionalism sau altceva, nu știu. Dar stau dosare multe și se încearcă să se trișeze, să le disjungă. Cînd aud că se anunță despre un „grup criminal”, dar nu văd o sentință, nu știu ce să cred. Căci grupul criminal trebuie stabilit prin judecată, dar cînd se ia cîte unul și se disjungă dosarul, să vede că a fost judecat X, care a pus o semnătură, dar care poate că nu e implicat în crimă. Și credibilitatea în justiție scade. Problema cea mare este că noi, cetățenii, în vremea aceasta plătim miliardul, prin contribuțiile noastre.", a conchis Andronic.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
324 locuitori

Secărenii Noi este un sat din cadrul comunei Secăreni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Hîncești și la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 324 de oameni. Satul Secărenii Noi a fost înființat în secolul XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.