29 december 2023, 16:30 Moldovan reality views 1151
Date îngrijorătoare: Cîți copii de la sate trăiesc în sărăcie
29 december 2023, 16:30 Moldovan reality views 1151

Date îngrijorătoare: Cîți copii de la sate trăiesc în sărăcie

În Republica Moldova sărăcia a crescut, iar cei mai afectați sunt bătrînii și copiii. În sate, 40% din copii trăiesc în sărăcie, spune ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu.

Din ceste considerente, statul a venit pe parcursului anului curent cu mai multe programe de suport, transmite Noi.md cu referire la IPN.

„Și în acest an am continuat să ajutăm cetățenii să depășească situația dificilă în care ne-am pomenit. Și în acest an am avut o creștere economică foarte mică, practic deloc. Inflația a continuat să fie destul de mare, am rămas încă destul de vulnerabili față de ceea ce se întîmplă în Ucraina, prețurile la sursele de energie rămîn destul de mari. Noi în cadrul Guvernului și a Ministerului ne-am concentrat eforturile pentru a ajuta persoanele, familiile din Moldova să depășească cu bine această perioadă dificilă”, a declarat ministrul Alexei Buzu într-o conferință de presă.

Potrivit lui, în primul rînd s-a implementat sistemul de compensații pentru a ajuta familiile să acopere o parte din costurile pentru încălzire. Pînă la ora actuală, în sistem au fost înregistrate 777 de mii de solicitări de compensații. A fost majorat de la 700 la 800 de lei ajutorul monetar pentru perioada rece a anului. Și numărul beneficiarilor s-a mărit pînă la 260 de mii de gospodării.

Alexei Buzu a trecut în revistă plățile acordate familiilor cu copii, familiilor în care sunt persoane în etate și persoane cu dizabilități. „Pe lîngă pensii, alocații, programe de compensații, plata monetară pentru perioada rece a anului, autoritățile au oferit plăți unice care variază între 3-5 mii de lei pentru 157 de mii de familii vulnerabile – cu vîrstnici, cu copii, cu persoane cu dizabilități”, a punctat ministrul.

El s-a referit și la alocația lunară pentru veterani, care la începutul acestui an era în mărime de 700 de lei, iar la sfîrșitul anului a ajuns la o mie de lei. Începînd cu 1 ianuarie 2024 alocația lunară pentru veterani va fi de 1250 de lei.

Ministrul mai spune că un alt rezultat sunt investițiile semnificative pentru a ajuta familiile cu copii cu dizabilități severe. În acest an statul a angajat circa 900 de asistenți personali.

Source: noi.md

Keywords:

copii , sat , sărăcie , statistica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1455
Populația:
2240 locuitori

Delacău este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Delacău este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2240 de oameni. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1455.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.