27 december 2023, 09:30 Moldovan reality views 1401
Corneliu Popovici critică comasarea USEFS cu Universitatea de Stat din Moldova: Decizia influențată de interese de grup
27 december 2023, 09:30 Moldovan reality views 1401

Corneliu Popovici critică comasarea USEFS cu Universitatea de Stat din Moldova: Decizia influențată de interese de grup

Fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, consideră că decizia de a comasa Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) cu Universitatea de Stat din Moldova este un determinată de anumite interese de grup.

Popovici și-a exprimat convingerea că această decizie este una greșită, care va afecta afecta sportul din Republica Moldova. Potrivit lui, învățămîntul superior din țara noastră este în pericol, din cauza așa-numitor optimizări.

"În R.Moldova efectuarea unei reforme veritabile în învățămîntul superior reprezintă o necesitate stringentă. Cu toate acestea, ceea se petrece în ultimii an prin așa-numita lichidare, optimizare a universităților din Moldova, nu este altceva decît o lovitură dură la adresa învătățămîntului superior din Moldova. O lovitură care este lipsită de careva concepție, de careva analiză a impactului, de careva calcule economico-financiare. Ca urmare, se lichidează universitățile, ca urmare salariile profesorilor rămîn neschimbate, proprietățile care au fost cîndva a acestor universități rămîn în suspans și nu exclud că vor fi supuse privatizării, așa cum s-a făcut cu unele proprietăți ale fostei Academii de Stiințe

Cazul Universității de Educație Fizică și Sport reprezintă un exemplu elocvent al lipsei de coerență, de gîndire, a lipsei de analiză a impactului. Pe parcursul ultimilor doi ani s-au făcut cîteva încercări de a lichida această universitate, inițial s-a încercat să fie comasată cu Universitatea de Stat, după aceea cu Academia de Poliție, iar mai tîrziu a revenit la ideea comasării din nou cu Universitatea de Stat. Cred eu că este o decizie greșită, o decizie care va afecta sportul din Moldova, sistemul de pregătire a cadrelor în acest domeniu important atît pentru școlile din țara noastră, cît și pentru sportul profesionist", a declarat Popovici pentru Noi.md.

"Cauzele acestor comasări sîntdeterminate de anumite interese de grup care urmăresc preluarea anumitor proprietăți și monopolizarea sferei învățămîntului superior din Moldova. Nu exclud că în viitorul cel mai apropiat, în R.Moldova vor rămîne una, maxim două universități. Și acest lucru va ilustra cele mai menționate mai sus", a concluzionat Popovici.

Ministerul Educației a inițiat discuții publice cu privire la fuzionarea Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) cu Universitatea de Stat din Moldova. Potrivit Ministerului Educației, USEFS ar urma să devină o facultate în cadrul USM, însă instruirea se va desfășura în continuare în actualele spații de studii ale Universității de Educație Fizică.

Autoritățile spun că prin comasarea celor două instituții vor fi rezolvate problemele financiare ale Universității de Educație Fizică și dau asigurări că în urma procesului de fuziune, niciun angajat nu va fi disponibilizat.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
29 locuitori

Roşcani este un sat din cadrul comunei Pereni, raionul Rezina. Satul Roșcani este situat la o distanță de 27 km de orașul Rezina și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 29 de oameni. Menționat documentar în 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.