21 november 2023, 11:00 Moldovan reality views 1248
Și în turul II al alegerilor, PAS și PSRM au cîștigat cele mai multe primării
21 november 2023, 11:00 Moldovan reality views 1248

Și în turul II al alegerilor, PAS și PSRM au cîștigat cele mai multe primării

În turul II al alegerilor locale, Partidul Acțiune și Solidaritate a cîștigat cele mai multe primării – 66 la număr. Formațiunea este urmată de Partidul Socialiștilor care a obținut 41 de mandate de primar.

Totodată, 32 de primari aleși au candidat independent. Datele au fost prezentate de către Comisia Electorală Centrală într-o conferință de presă, transmite IPN.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a declarat că 30 de primari aleși au fost înaintați de Partidul Social Democrat European, iar Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei are 22 de primari. Alte 17 mandate de primar le-a obținut Partidul politic „Renaștere”, iar candidații Partidului Liberal Democrat din Moldova au obținut victorii în 11 localități.

Partidul politic „Partidul Nostru” are primari în 6 localități după turul II. Cîte 5 mandate de primar le revin Partidului „Schimbării” și Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare și Partidului Democrat Modern din Moldova.

Candidații Partidului Comuniștilor din Republica Moldova au învins în 4 localități, iar ai Partidului Liga Orașelor și Comunelor – în 3. Cîte două mandate de primar au obținut Partidul Mișcarea Alternativa Națională, Partidul Național Liberal și Partidul Politic Democrația Acasă. Cîte o primărie au Partidul Liberal, Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic, Partidul Politic Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa și Partidul Politic Partidul Verde Ecologist.

În primul tur al alegerilor locale, PAS a obținut cele mai multe mandate de primari aleși pe țară – 225 de primari. Pe locul secund după numărul primarilor aleși este PSRM cu 99 de primari. Pe a treia poziție după numărul mandatelor de primari îl dețin candidații independenți care au reușit în primul tur să se afirme 83 de primari aleși. Pe a patra poziție se situează PSDE candidații căruia au reușit să obțină mandate de primar în 73 de localități din primul tur.

Source: noi.md

Keywords:

alegeri locale , PAS , PSRM , primaria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1577
Populația:
2776 locuitori

Teţcani este un sat şi comună din raionul Briceni. Teţcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Teţcani se află la o distanță de 27 km de oraşul Briceni şi la 260 km de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2776 de oameni. Prima atestare documentară a satului Teţcani datează din anul 1577.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.