11 august 2023, 15:00 Moldovan reality views 1944
Cîte mere moldovenești au fost exportate în UE și CSI
11 august 2023, 15:00 Moldovan reality views 1944

Cîte mere moldovenești au fost exportate în UE și CSI

În luna octombrie, exportul de mere moldovenești în țările CSI a scăzut, în timp ce în UE și alte piețe - a crescut.

Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în luna octombrie a acestui an, Moldova a exportat doar 5,2 mii de tone de mere (în valoare de 2,43 milioane de dolari, preț mediu de facturare - 0,47 dolari/kg).

Circa 3,6 mii de tone din acest produs au fost livrate în CSI, 771,7 tone - în Uniunea Europeană și 751 tone - pe alte piețe. Comparativ cu situația din luna precedentă, în octombrie a scăzut exportul de mere moldovenești în țările CSI, iar în UE și alte piețe - a crescut. În special, exporturile din octombrie în România au crescut pînă la 577,5 tone. Tot în octombrie, Moldova a început să exporte mere din recolta 2023 în Arabia Saudită - 303 tone, Emiratele Arabe Unite și Israel – a cîte 80 de tone, relatează EastFruit.

Livrările externe de mere din Moldova sînt în scădere pentru a doua lună consecutiv: în august acestea au constituit 8,4 mii tone (3,48 mil., 0,42 dolari/kg), în septembrie - 6,36 mii tone (2,66 mil., 0,42 dolari/kg), în octombrie față de luna precedentă au scăzut cu aproape o mie de tone. Totodată, trebuie remarcat faptul că în august-septembrie, exporturile s-au bazat pe livrările de mere ieftine din soiurile de vară, în timp ce în octombrie a crescut ponderea merelor de toamnă, care au fost vândute la un preț mai mare. Apropo, o imagine similară în ceea ce privește volumul fizic al exporturilor a fost observată în 2022: august - 8,6 mii de tone, septembrie - 9,4 mii de tone, octombrie - 7 mii de tone.

Este curios faptul că în ultimele trei luni primul loc în ratingul cumpărătorilor de mere din Moldova îl ocupă Kazahstan: august - 4,2 mii tone, septembrie - 2,9 mii tone, octombrie - 2,2 mii tone. Piața rusă, care pînă nu demult a fost principala piață de desfacere, de la sfîrșitul verii se află pe locul doi în ceea ce privește livrările de mere din Moldova (august - 3,9 mii tone, septembrie - 2,4 mii tone, octombrie - 1,3 mii tone).

Source: noi.md

Keywords:

mere , export , UE , CSI

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1524
Populația:
340 locuitori

Ruseştii Vechi este un sat din cadrul comunei Ruseştii Noi, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ialoveni și la 29 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 340 de oameni. Satul Ruseştii Vechi a fost menționat documentar în anul 1524.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.