|
Zaporojan: „Nu putem adera la UE sau modifica statutul de neutralitate fără un referendum”
Republica Moldova nu poate adera la Uniunea Europeană sau modifica statutul de neutralitate permanentă, consfințit în Constituție, decît prin organizarea unui referendum, la care să se expună "pentru" mai mult de 50 la sută din alegătorii înscriși în listele electorale.
Declarația aparține fostului judecător la Curtea Constituțională Veaceslav Zaporojan, care a precizat că acest lucru este prevăzut în articolul 142 al Constituției.
Zaporojan a abordat problematica în cadrul Conferinței științifico-practice: „Neutralitatea Republicii Moldova – paradigmă cu valoare constituțională”, organizată la 13 octombrie de Institutul Justiției Constituționale.
"E problemă actuală, de ce se discută acum despre neutralitate. Dacă se aduc argumente referitor la aderarea Moldovei la blocul NATO, să ținem cont de faptul că art.142 din Constituție, la alineatul 1, reglementează foarte clar: calitatea de stat neutru al Republicii Moldova, așa precum și cea de stat independent, suveran și unitar - poate fi modificată cu o singură condiție, în baza unui referendum, unde trebuie să se expună pozitiv mai mult de 50 la sută din cei înscriși în listele electorale.
Nu un referendum simplu în care cu o treime putem să hotărîm, deci dacă participă 1/3 - să fie valabil referendumul, din care 50% să voteze "pro" atunci asta ar însemna circa 280 de mii de cetățeni care votează în cadrul unui referendum și dau o soluție pozitivă și aceasta va fi o putere superioară. Dar, articolul 142 din Constituție reglementează foarte clar: nu putem noi adera nici la Uniunea Europeană, nu putem nici să ne unim cu România, nici să lichidăm calitatea de stat neutru al R.Moldova, nici să ne transformăm în federație - fără de un referendum. Și asta este expres reglementat în Constituție. Sînt și cei de stînga, și cei de drepta care critică unele normele constituționale, dar asta este", a explicat Veaceslav Zaporojan în cadrul dezbaterilor ce au avut drept subiect statutul de neutralitate al R.Moldova.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1604
- Populația:
- 2928 locuitori
Prepeliţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mihailovca, Prepelița, Clișcăuți, Șestaci. Satul Prepelița se află la distanța de 16 km de orașul Sîngerei și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2928 de oameni. A fost menționat documentar în 1604 cu numele Burnărești.
Comments
(0)