14 october 2023, 15:00 Moldovan reality views 1619
Cele mai importante aspecte ale neutralității R. Moldova, dezbătute în cadrul unei Conferințe științifico-practică
14 october 2023, 15:00 Moldovan reality views 1619

Cele mai importante aspecte ale neutralității R. Moldova, dezbătute în cadrul unei Conferințe științifico-practică

Pe 13 octombrie la Chișinău a avut loc Conferința științifico-practică națională „Neutralitatea Republicii Moldova – paradigmă cu valoare constituțională”, în cadrul evenimentului fiind dezbătute cele mai importante aspecte ale neutralității Republicii Moldova, anunță Noi.md.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Justiției Constituționale, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene “Constantin Stere” și Institutul de Științe Penale și Criminologie Aplicată.

De rînd cu suveranitatea și independența, neutralitatea este a treia problemă cheie pentru Republica Moldova, consideră președintele Consiliului Institutului Justiției Constituționale, ex-președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, fiind întrebat despre importanța temei abordate în cadrul conferinței. Potrivit lui, abordarea acestui subiect este extrem de necesară în contextul situației actuale din țară, neutralitatea fiind pusă la îndoială de către unii politicieni.

“Am hotărît să revenim la această temă, fiindcă actuala guvernare, oficial și neoficial, spune că problema neutralității a dispărut, că noi trebuie să mergem în stînga sau în dreapta. Ținînd cont de evenimentele care se produc în jurul R. Moldova, ținînd cont că marele puteri rezolvă cumva între ele propriile interese, noi ar fi bine să nu ne implicăm nici într-o parte, nici în alta, trebuie să avem poziția noastră prevăzută în Constituție. Fiind un stat neutru, poți să comunici cu toți, fără a te implica în politică, fără a susține unele idei sau altele, sau niște principii ale marilor puteri. Geopolitica nu este pentru Republica Moldova și noi, un stat mic, nu avem ce căuta în geopolitică. Cînd a fost adoptată Constituția în 1994, legiuitorul constituant nu în zadar a prevăzut neutralitatea ca un punct cheie, deputații de atunci s-au gîndit că pot apărea asemenea probleme” a spus Dumitru Pulbere.

Neutralitatea R. Moldova este un principiu constituțional, iar dacă dorim să respectăm Constituția, trebuie să mergem pe acest principiu, consideră lectorul universitar, președintele Institutului Justiției Constituționale, Valeriu Kuciuk. “Neutralitatea este un subiect important, subiect dezbătut în cercurile științifice, de acest subiect este interesat și marele public, mai ales în contextul evenimentelor care au loc în arealul european, inclusiv războiul, provocările, amenințările și conflictele militare. Important este că vor fi prezente diferite viziuni, avem o largă paletă de opinii, începînd de la recunoașterea ca principiu constituțional, pînă la nerecunoașterea neutralității ca principiu constituțional. Deci, subiectul neutralității este la ordinea de zi”.

Fiind întrebat dacă mai poate fi pus la îndoială principiul neutralității, Valeriu Kuciuk a spus că există diverse opinii științifice, care aduc ca argument că neutralitatea trebuie să fie garantată, fiindcă autoproclamarea neutralității nu înseamnă neapărat obținerea unor angajamente terțe de respectare a acestei neutralități.

Prezent la eveniment, doctorul în istorie, conferențiar universitar, membru al Consiliului Institutului Justiției Constituționale, Victor Stepaniuc, crede că Republica Moldova trebuie să-și păstreze perspectiva de a rămîne stat neutru, să pledeze pentru pace și să nu participe în blocuri militare.

“Adevărata independență, R. Moldova a căpătat-o după 1991, cînd s-a votat Declarația de Independență, Declarația de suveranitate din 1990. Din ambele documente reiese că statul nostru vrea să păstreze relațiile cu toate statele vecine și la nivel internațional, și european. În acest sens, participarea într-un oarecare bloc militar nu se vede în nici una din cele două declarații. Următoarea etapă este adoptarea Constituției unde a fost foarte clar fixat, după multe discuții și dezbateri, că Moldova trebuie să-și păstreze perspectiva de a rămîne stat neutru. Avînd în vedere toate transformările din ultimii 30 de ani pe arena internațională și în regiunea noastră, indiscutabil că noi trebuie să ne păstrăm statutul de neutralitate. În baza Cartei Organizației Națiunilor Unite, el ne garantează că toate țările membre ale ONU trebuie să respecte acest statut al nostru. Moldovenii, care astăzi sînt o națiune mică, iar țara are foarte multe probleme, în primul rînd social-economice, trebuie să se concentreze pe bune relații cu vecinii, cu partenerii noștri, acolo unde există interesele noastre naționale de modernizare a țării, de bunăstare a cetățenilor. Acesta trebuie să fie obiectivul numărul unu. Militarizarea, apărarea intereselor unui sau altui bloc trebuie să fie uitată. În general, este necesară adoptarea unei legi unde să fixăm mai concret comportamentul guvernanților care vin și promovează interese geopolitice străine”, a spus Victor Stepaniuc.

La finalul conferinței, după cîteva ore de dezbateri, a fost adoptată o rezoluția de către participanții la eveniment, uniți în jurul neutralității permanente a Republicii Moldova pentru asigurarea Păcii.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1932 locuitori

Iurceni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iurceni și Mîrzoaia. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1932 de oameni. Satul Iurceni a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.