22 september 2023, 09:30 Moldovan reality views 1202
Conflictul transnistrean și aderarea Republicii Moldova la UE. Ce nu trebuie să uităm
22 september 2023, 09:30 Moldovan reality views 1202

Conflictul transnistrean și aderarea Republicii Moldova la UE. Ce nu trebuie să uităm

Teritoriul controlat de Guvernul Republicii Moldova poate adera la UE, indiferent de ceea ce se întîmplă în Est, inclusiv situația din jurul Transnistriei.

Despre acest lucru a declarat Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, într-un interviu acordat ediției americane Politico, scrie newsmaker.md .

Ministrul de Externe a făcut declarații similare și altor mass-media internaționale.

După cum a menționat acum Popescu, aspirația Republicii Moldova spre UE nu trebuie să depindă de mila Moscovei, care continuă să sprijine Transnistria separatistă.

"Totul ar fi mai ușor dacă într-o țară ca a noastră nu ar exista un conflict separatist – el ne afectează securitatea, economia, capacitățile de control la frontieră. Are consecințe negative uriașe", a recunoscut el.

Nicu Popescu consideră că conflictul transnistrean nu va împiedica aderarea Republicii Moldova la UE.
”Teritoriul Republicii Moldova, controlat de autoritățile constituținale, poate adera la Uniunea Europeană indiferent de situația din jurul regiunii transnistrene.

"Teritoriul care este controlat de guvernul nostru de la Chișinău poate adera la UE indiferent de ceea ce se întîmplă la estul nostru, iar asta include situația din jurul Transnistriei. Nimeni nu dorește țări divizate în interiorul UE, dar menținerea țărilor la mila manipulării geopolitice și a conflictelor separatiste ar fi chiar mai rău pentru continent, pentru UE și pentru noi”, a spus Nicu Popescu.
Anterior, șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat că Republica Moldova poate adera la UE și să fi rezolvat diferendul transnistrean înainte. Diplomatul a dat exemplul Ciprului care a aderat la blocul comunitar având un conflict teritorial nesoluționat.

"Cipru a devenit membru al UE, în ciuda problemelor teritoriale. Și Moldova poate face același lucru", a spus diplomatul.

Totodată, Președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova nu renunță Transnistria în calea spre aderarea la UE.

"Nu renunțăm la regiunea transnistreană. Lucrăm pe ambele dimensiuni - îndeplinirea condițiilor formulate de Comisia Europeană, realizarea programelor de reformă și soluționarea conflictului transnistrean. Cu cît mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu cât mai mult vom crește standardele de viață ale cetățenilor, cu cât mai multă siguranță va fi pe malul drept al Nistrului, cu atât mai mare va fi sprijinul cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului pentru reîntregirea țării”, a spus șefa statului.

Potrivit experților și observatorilor, prin declarațiile sale că Moldova este pregătită să adere la Uniunea Europeană fără Transnistria, ministrul de Externe Nicu Popescu de fapt joacă jocul autorităților de la Tiraspol, care demult au propus Chișinăului să "se despartă în mod civilizat": Moldova pleacă în UE și lasă Transnistria în pace.

Ultima dată a fost în martie anul trecut, după începerea operațiunii militare ruse în Ucraina și cererea de aderare a Moldovei la UE, cînd Tiraspolul a cerut Chișinăului "să înceapă un dialog în vederea unei soluționări civilizate finale a relațiilor bazate pe existența pașnică de bună vecinătate a două state independente".

Experții consideră că Nicu Popescu propune implementarea "modelului cipriot" permis de partenerii occidentali, potrivit căruia RM de pe malul drept se integrează rapid în Uniunea Europeană, iar Transnistria rămîne ca o enclavă necontrolată, stoarsă din toate părțile. Mai mult, cu ajutorul împrumuturilor și granturilor, UE și SUA încearcă să ridice nivelul de trai în Moldova la indicatori care ar putea deveni atrăgători pentru transnistreni.

În același timp, partenerii occidentali influențează regiunea transnistreană cu ajutorul "biciului" (măsuri economice și sancțiuni, în primul rînd împotriva uzinei metalurgice de la Rîbnița) și al "bomboanei" (granturi, proiecte sociale și regim fără vize pentru cetățenii moldoveni).

În același timp, experții consideră că implementarea scenariului conturat de Nicu Popescu este chiar periculoasă în condițiile actuale, întrucât orice opțiune cu "predarea" teritoriilor va duce la faptul că fie integrarea Moldovei de pe malul drept în UE va fi în cele din urmă "înghițită" de România, care își răspîndește din ce în ce mai mult influența aici, absorbind treptat infrastructura națională strategică. Sau Chișinăul va deveni complet dependent de Bruxelles și anglo-saxoni cu politica lor neocolonială. Ceea ce, apropo, se vede clar pe exemplul aceluiași Cipru, al cărui model ni se impune.

Este suficient să reamintim prăbușirea sistemului bancar cipriot și criza financiară din 2013, cînd Uniunea Europeană și anglo-saxonii au forțat Nicosia să blocheze conturile clienților "dubioși" de miliarde de dolari, iar apoi UE și autoritățile de reglementare europene nu au putut sau nu au vrut să rezolve problema datoriei insulei la timp.

În condițiile actuale, când există o redistribuire și divizare globală a sferelor de influență, Transnistria sau "regiunea transnistreană", așa cum guvernul a decis acum să scrie în toate documentele oficiale, este un factor de descurajare. Nu degeaba partenerii occidentali îi împing acum atât de insistent pe liderii " sponsorizați "ai țărilor Parteneriatului Estic să abandoneze teritoriile" disputate " pentru a-și asigura dependența completă de ei înșiși.

Dar Transnistria nu este Cipru de Nord, unde, spre deosebire de partea principală a insulei, trăiesc etnici turci, ci o regiune populată de aceiași moldoveni ca pe malul drept. În plus, Ciprul de Nord are în mare parte plaje de nisip și mare, iar Transnistria face parte dintr-un singur complex economic, cîndva o singură țară, fapt care trebuie luat în considerare neapărat de conducerea țării, rapid și cu orice preț, în drumul său spre vest.

Experții atrag atenția asupra faptului că semnalele din Statele Unite și Uniunea Europeană, inclusiv privind accelerarea procesului de integrare europeană, pot fi diferite, dar oare integritatea, suveranitatea și independența țării nu sînt mai importante decît aderarea la orice uniune? Interesele naționale ale țărilor "sponsorizate" puțin îi interesează pe jucătorii globali. Noi și acum sîntem puternic dependenți de Washington și Bruxelles, dar atît timp cît capcana încă nu s-a închis, există șanse să ieșim din această situație ca un stat neutru. Așa cum este stipulat în Constituție. Mai ales dacă luăm în considerare beneficiile economice enorme pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului de la reunificarea țării. Căci doar o Moldovă unită, neutră este capabilă să se dezvolte și să-și cîștige locul în lumea nouă, unde acum au loc adevărate procese tectonice.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
19 locuitori

Şestaci este un sat din cadrul comunei Prepeliţa, raionul Sîngerei. Localitatea Șestaci se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.