14 september 2023, 14:00 Moldovan reality views 1543
N-ar fi mai bine să păstrăm centrala noastră de la Cuciurgan...
14 september 2023, 14:00 Moldovan reality views 1543

N-ar fi mai bine să păstrăm centrala noastră de la Cuciurgan...

Autoritățile Moldovei speră la livrări de gaze naturale și energie electrică din România, în timp ce însăși țara vecină se confruntă cu un deficit de combustibil albastru.

În special, directorul general al companiei de stat Transgaz, Ion Sterian, a declarat în cadrul Simpozionului Român al Energiei (SIREN) că întregul volum de producție de gaze de pe platoul Mării Negre al României va merge pentru consumul intern.

"Eu vă spun, undeva în 4-5 ani de zile, pe măsura şi a declinului producţiei interne, atât la OMV Petrom cât şi la Romgaz, care este un declin natural – azi producţia României este undeva la 9 miliarde mc de gaze – nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde mc, nu vor satisface necesarul României”.

Sterian a explicat că cererea de gaze în interiorul țării numai din partea consumatorilor casnici va crește cu 3-4 miliarde de metri cubi pe măsură ce sistemul intern de transport al gazelor se dezvoltă. În plus, odată cu trecerea centralelor termice Turceni, Mintia și Ișalnița la funcționarea pe gaze, punerea în funcțiune a centralei termice Iernut care funcționează pe gaz, precum și reluarea producției la centralele Azomureș și Alro Slatina, România se va apropia de un consum de aproximativ 20 de miliarde de metri cubi pe an.

"România va avea nevoie, la nivelul anilor 2027-2028, de 4-5 miliarde metri cubi de gaze în plus faţă de producţia din Marea Neagră, gaze care vor veni din import şi din terminalele de LNG din Marea Neagră”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Potrivit internauților, în această situație, ar fi mai bine ca Moldova să mențină relații bune cu Gazpromul rus și să obțină gaze mai ieftine, precum și să aibă cea mai ieftină energie electrică din regiune furnizată pe malul drept al Nistrului de la GRES Moldovenească situată în regiunea transnistreană și deținută de compania rusă Inter RAO.

Probabil că ar fi corect, în situația actuală, să analizăm bine perspectivele și să luăm cele mai optime decizii în interesul cetățenilor țării noastre care sînt interesați să obțină resurse energetice la cele mai mici prețuri și tarife posibile.

Source: noi.md

Keywords:

hidrocentrala , Cuciurgan

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
910 locuitori

Gangura este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Misovca, Homuteanovca, Gangura și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Ialoveni și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 910 oameni. Satul Gangura a fost menționat documentar în anul 1484.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.