|
Popovici: Dacă vrem ca copiii noștri să rămînă în Moldova, trebuie să ne consolidăm universitățile
"Există standarde internaționale pe care trebuie să le respectăm pentru ca copiii să poată să-și continue studiile, pentru ca sistemul nostru de învățămînt să corespundă cerințelor general acceptate la nivel mondial", este opinia exprimată de fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici.
El a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii "Fără сravată", răspunzînd la întrebarea prezentatorului de ce în Moldova se obișnuiește să se studieze 12 clase, relatează Noi.md.
Totodată, fostul ministru consideră că, pentru a reduce migrația studenților, este cazul să fie create condiții adecvate pentru ei în universitățile locale:
"Dacă vrem ca copiii noștri să rămînă în Moldova, în primul rînd, este necesar să le creăm condiții ca ei să învețe bine aici și să aibă o educație bună în universități. Trebuie să ne consolidăm universitățile. Dar, din păcate, prin efectuarea așa-numitelor reforme din ultimul timp, noi ne distrugem universitățile. Și ce rămîne pentru copiii noștri? Să plece."
Potrivit lui Popovici, absolut toate diplomele instituțiilor de învățămînt superior din Moldova ar trebui să fie acreditate și nu împărțite în "diplome bune" și "diplome mai bune".
"Oficialii noștri au început să spună în ultimul timp că unele dintre universitățile noastre au primit acreditare europeană și că vor elibera diplome care vor corespunde standardelor europene. Acest lucru este incorect. Inițial, în Moldova, fiecare instituție de învățămînt superior, care a obținut dreptul de a funcționa, eliberează o diplomă de stat, iar aceasta este recunoscută în toată lumea. Mai ales dacă Moldova încheie anumite acorduri de recunoaștere reciprocă cu diferite țări. Prin urmare, nu există universități care eliberează diplome "bune" și universități care dau diplome "mai bune"", a precizat Popovici.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1907
- Populația:
- 350 locuitori
Chiţcanii Noi este un sat din cadrul comunei Chiţcanii Vechi, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 19 km de oraşul Teleneşti şi la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 350 de oameni. Satul Chiţcanii Noi a fost înființat în anul 1907.
Comments
(0)