|
De ce Republica Moldova are dreptul la suveranitate. Partea a 2-a
În prima parte a articolului am examinat chestiunea privind izvoarele puterii de stat și înțelegerea acesteia în timpuri diferite la popoare diferite. În continuarea temei vom menționa că discuțiile politicienilor temporari despre aceea că «Moldova ca stat a eșuat», că ea trebuie să intre în componența României poartă un caracter de moment, speculativ. Însă țara noastră nu aparține politicienilor temporari. Existența ei își are rădăcinile departe în istorie, și se alimentează din izvoare determinate nu de voința oamenilor, ci de voia Domnului.
Toate au fost schimbate
Pe ce se bazează dreptul la putere? Dreptul la suveranitate?
Răspunsul la această întrebare este și mai complicat, deoarece lumea modernă este construită pe profanarea valorilor supreme. Acest proces a început după Marea revoluție franceză, care poate fi numită leagănul politic al actualei civilizații. Noțiunile de familie, neam, pături sociale, idei religioase și putere de stat – toate au fost schimbate.
Procesul defrișării cunoștințelor și a ideilor tradiționale este legat de profanarea conștiinței și a societății. Această cale în drumul omenirii chiar poate fi marcată prin cuvintele lui Friedrich Nietzsche ”Dumnezeu a murit”. Nietzsche considera că moartea lui Dumnezeu ține de apariția nihilismului european. Cu filozoful german era de acord și marele scriitor rus Fiodor Dostoievski, care a rezumat aceste procese în geniala sa formulă care definește nihilismul european: ”dacă Dumnezeu nu este, totul este permis”.
Nihilismul european și desacralizarea principalelor obiective, formule și noțiuni sociale, culturale și civilizaționale au adus roade bogate. Profanarea conștiinței umane a influențat înțelegerea esenței sacre a puterii și ca urmare – a statului. Mircea Eliade considera că înțelegerea profană și cea sacră a lumii constituie două căi de dezvoltare a omului și a societății. O cale îi deschide omului gradele superioare ale ființării, îl scoate din starea de infantilism. Alta, prin profanarea lumii, creează sclavul, degeneratul social care nu este în stare să înțeleagă esența adevărată a lumii.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1643
- Populația:
- 482 locuitori
Drojdieni este un sat din cadrul comunei Şişcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. Satul Drojdieni afost menționat documentar în anul 1643.
Comments
(0)