|
Cum poate ajuta "CFM" la tranzitul cerealelor ucrainene și să cîștige bani pentru salarii
Întreprinderea de Stat "Calea Ferată a Moldovei" poate ajuta la tranzitul cerealelor din Ucraina pentru livrarea acestora în porturilor dunărene.
Despre aceasta au anunțat pentru Noi.md surse informate din cadrul întreprinderii de stat CFM, menționînd că, după încheierea "acordului preivind cerealele", era de așteptat ca o parte din produse vor fi tranzitate prin Moldova cu acces la porturile de pe Dunăre: Reni, Giurgiulești, Galați. Dar bombardarea terminalelor din Reni a împiedicat aceste planuri.
"Atît timp cît bombardamentul nu a afectata calea ferată, trenurile "CFM" pot circula în continuare la Reni și în tranzit prin Reni la Giurgiulești.
După cum menționează întreprinderea de stat "CFM", desigur, orientîndu-se la această rută, expeditorii își riscă bunurile. Ei ar fi avut un traseu mai sigur prin Cahul-Giurgiulești fără a trece prin Reni. Dar, din păcate, acest tronson este deteriorat de cîțiva ani din cauza alunecărilor de pămînt și nimeni nu intenționează să-l repare, iar acesta este drumul vieții pentru Moldova.
Evident că creșterea transportului de mărfuri, inclusiv din tranzitul cerealelor ucrainene și al altor produse, ar ajuta compania să rezolve problemele financiare care au apărut din cauza scăderii fluxului de mărfuri.
În același timp, întreprinderea de stat "CFM" atrage atenția asupra faptului că acum fermierii din Moldova recoltează grîu, dar pentru a duce cerealele în portul Giurgiulești, ei trebuie să tranziteze teritoriul ucrainean sau să transporte totul cu camioanele. În acest mod veniturile "CFM" depind de desfășurarea acțiunilor militare în Ucraina.
După cum s-a anunțat anterior, mii de angajați ai Întreprinderii de Stat "Calea Ferată a Moldovei" de trei luni lucrează fără a primi salariu.
Conducerea "CFM" menționează că în lunile de vară întreprinderea se confruntă de obicei cu o scădere a traficului de mărfuri, de aici apar și problemele financiare. Pînă în prezent, 70% dintre angajații companiei au primit salarii pentru luna mai, iar acum conducerea caută bani pentru lunile iunie și iulie.
"Deoarece Calea Ferată din Moldova este o întreprindere de stat, noi depindem de fluxul de mărfuri. Acesta este o problemă sezonieră cu care ne-am confruntat și anul trecut, și în anii precedenți, cînd fluxul de mărfuri scade în perioada de trecere de primăvară-vară. Nu avem posibilitatea să achităm salariile la timp și integral, care vor fi plătite pînă la sfîrșitul acestei luni, plus-minus", a declarat Dumitru Prohnițchi, șeful serviciului comercial al CFM.
În prezent, Calea Ferată din Moldova are restanțe salariale de aproape 90 de milioane de lei față de peste șase mii de angajați. În luna iulie a anului trecut, salariile lucrătorilor feroviari au fost majorate cu 89%. În 2020 și 2021, CFM a fost la un pas de faliment din cauza problemelor financiare atunci cînd angajații companiei nu au primit salarii timp de șase luni.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Не пейте чай в пакетиках
- Дольмен в переводе с бретонского языка - каменный стол
- Очищение кишечника и омоложение всего организма льняной мукой. Потрясающий результат!
- Самая крупная афера человечества: вода в бутылках
- Деревья общаются через лесной интернет (Видео)
- 5 загадок древнего мира, которые вызывают споры среди ученых (+Фото)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1660
- Populația:
- 1316 locuitori
Pînzăreni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pînzărenii Noi și Pînzăreni. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1316 oameni. Satul Pînzăreni a fost menționat documentar în anul 1660.
Comments
(0)