26 july 2023, 16:00 Moldovan reality views 1484
La alegerile locale generale, pentru prima dată, va fi aplicată cota de gen
26 july 2023, 16:00 Moldovan reality views 1484

La alegerile locale generale, pentru prima dată, va fi aplicată cota de gen

Pentru prima dată în cadrul unui scrutin local general din Republica Moldova va fi aplicată cota de gen pentru funcția de consilieri locali și raionali. O spune președinta Asociației „Institutum Virtutes Civiles”, Liliana Palihovici.

„În această vară, intenționăm să instruim peste 300 de femei care intenționează să candideze la alegerile locale generale din acest an. Pentru noi nu contează atunci cînd ele aplică pentru a fi selectate în programul nostru din ce partid sînt sau dacă au o decizie fermă de a se înregistra în calitate de candidate la alegerile locale. Important este să deja se gîndesc la acest lucru și au o motivație.

Speranța mea este că cel puțin 30-40% din cele pe care le vom instrui acum să se înscrie în lista candidaților și candidatelor pentru alegerile locale. Acum, în jur de 25% din funcțiile de primar din Republica Moldova sînt ocupate de femei.

De asemenea, peste 35% dintre consilierii locali sînt femei. Dacă analizăm numărul femeilor președinte de raion, avem doar o sigură femeie președintă de raion”, a spus Liliana Palihovici în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”, trabsnite Noi.md cu referire la IPN.

Alegerile din 5 noiembrie 2023 sînt primul scrutin local general din Republica Moldova care se va desfășura cu respectarea cotei de reprezentare. Astfel, la întocmirea listelor electorale pentru funcția de consilier se va ține cont de cota de reprezentare de 40%. Adică, în listele electorale urmează să se regăsească minimum patru femei la fiecare zece locuri.

Potrivit noului Cod Electoral, o prevedere aplicabilă pentru alegerile locale din această toamnă, este micșorarea vîrstei de participare în calitate de candidați pentru funcția de primar, de la 25 la 23 de ani. Datele Comisiei Electorale Centrale arată că în acest segment de vîrstă se regăsesc circa 42 000 de femei.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
1203 locuitori

Cucoara este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucoara și Chircani. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1203 oameni. Satul Cucoara a fost menționat documentar în anul 1856.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.