Episcopul Marchel: Acest vînzător de credință – Alexandru Tănase
La 24 august episcopul de Bălți și Fălești Marchel a anunțat că va veni la Chișinău pentru a se închina în fața drapelului lui Ștefan cel Mare și a protesta împotriva legalizării islamului. În fața Muzeului de Arheologie și Istorie a Moldovei episcopul Marchel a declarat că în aceste zile vor veni mai mulți farisei pentru a se închina acestei mari sfințenii, dar care susțin islamizarea țării. „Cu ce se poate justifica acest vîmzîtor de credință care este Alexandru Tănase, căruia se datorează toate nenorocirile noastre?”, se întreabă ierarhul bisericii.
Deși accesul în clădirea muzeului a fost interzis pînă la deschiderea oficială a expoziției la 27 august, cu ajutorul prim-ministrului Vlad Filat, episcopul de Bălți a putut să se închine relicvei istorice.
Amintim că conform recensămîntului din 2004, musulmanii pe teritoriul Republicii Moldova nu sînt menţionaţi ca un grup confesional separat, deşi începînd cu 1995 activează un şir de centre de cultură islamică. Aceştia au întreprins mai multe încercări de înregistrare a comunităţii musulmane, fiind susţinuţi de ambasadorul OSCE, William Hill.
După cum menţiona în 2008 un site străin – speranţele musulmanilor din Moldova în examinarea constructivă a problemei privind statutul islamului ca confesiune au crescut odată cu numirea în funcţia de ambasador a SUA în Republica Moldova a lui Asif Chaudhry. Această încredere a site-ului se bazează pe faptul că Asif Chaudhry este primul ambasador SUA de origine pakistaneză care a depus jurămîntul pe Coran.
La 14 martie 2011 Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a înregistrat Cultul religios Liga islamică din Republica Moldova (LIM), care va reuni asociaţiile musulmane şi va reprezenta interesele acestora în ţară şi străinătate. Această organizaţie îşi propune deasemenea să coordoneze evoluţia şi dezvoltarea islamului din Republica Moldova.
Decizia Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova a generat un şir de proteste în special în mediul clerului ortodox. Procese similare se produc şi în statele vecine.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1795
- Populația:
- 1547 locuitori
Caterinovca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţi: Sadchi și Caterinovca. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Camenca și la 129 km de Chișinău. Populaţia satului Caterinovca alcătuia 1547 de oameni în anul 2012. Satul Caterinovca a fost menționat documentar în anul 1795.
Comments
(0)