22 january 2023, 11:00 Moldovan reality views 1094
De ce la unii cetățeni a scăzut categoria de vulnerabilitate energetică
22 january 2023, 11:00 Moldovan reality views 1094

De ce la unii cetățeni a scăzut categoria de vulnerabilitate energetică

La unii cetățeni a fost schimbată categoria de invulnerabilitate energetică pe site-ul compensatii.gov.md deși veniturile lor nu au crescut, iar situația financiară a rămas aceeași.

Șefa Direcției politici de reducere a sărăciei și vulnerabilității energetice din cadrul Ministerului Muncii, Svetlana Staci, a menționat că pot exista mai multe motive. Printre acestea: introducerea unor noi "filtre" în sistem, noi prețuri la resurse energetice și modificări ale veniturilor și cheltuielilor populației, transmite yellowpages.md cu referire la tuk.md

Potrivit acesteia, categoria de vulnerabilitate a fiecărei persoane este stabilită lunar în funcție de salariu, existența ipotecii, numărul de copii din familie, raportul dintre venituri și cheltuieli. Ea a precizat că indemnizația se calculează în baza încasărilor, a datelor din cereri și a informațiilor de la Serviciul Fiscal.

Staci a precizat că Ministerul Muncii a dezvăluit că unii cetățeni au indicat un venit mai mic decît în realitate, dar datele Serviciului Fiscal au arătat că venitul este mai mare.

"Firește, pentru înșelarea statului, aceștor oameni le este atribuită o categorie mai mică de vulnerabilitate. Pentru unii, de exemplu, în decembrie salariul a fost mai mare decît în lunile anterioare, deci și categoria a fost schimbată. Astfel, dacă în decembrie ați fost într-o categorie mai mare, atunci aceasta poate scădea din cauza faptului că veniturile au crescut și aveți mai mulți bani", a adăugat ea.

Șeful Direcției a confirmat și cazuri opuse - în decembrie, categoria invulnerabilității energetice a crescut pentru mulți. Acest lucru s-a întîmplat dacă veniturile unei persoane au scăzut sau cheltuielile au crescut, de exemplu, dacă în familie a apărut un copil.

Cu toate acestea, și sistemul poate greși și poate schimba categoria de vulnerabilitate. În același timp, nimeni nu este anunțat personal despre schimbarea categoriei, de aceea trebuie să urmăriți contul dvs. de pe site. Oamenii vor putea vedea modificarea nivelului de invulnerabilitate energetică în facturile pentru luna următoare.

Ea a spus ce pot să facă cei care la care a scăzut categoria de vulnerabilitate: "Scrieți o cerere de suport pe adresa mailto:support@compensatii.gov.md, și acolo, în termen de 7-9 zile, vor răspunde solicitării cu recomandări cu privire la ce trebuie să faceți. Pentru un răspuns oficial, trebuie să scrieți pe poșta Ministerului Muncii. De asemenea, puteți merge la orice bibliotecă, iar asistenții sociali vă vor explica totul, vor corecta parțial greșelile sau se vor adresa la minister pentru o corecție completă.

La întrebarea "de ce cererile de suport sînt procesate atît de greu", Staci a răspuns că acolo lucrează doar 10-12 persoane, iar numărul de cereri depășește 800.

Source: noi.md

Keywords:

compensatii , energie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
1914 locuitori

Pecişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Pecişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 33 km de orașul Rezina și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1914 oameni. Satul Peciște este menționat documentar în anul 1470.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.