14 december 2022, 11:00 Moldovan reality views 1373
Experți: ”Neutralitatea este colacul nostru de salvare”
14 december 2022, 11:00 Moldovan reality views 1373

Experți: ”Neutralitatea este colacul nostru de salvare”

De ziua internațională a neutralității, la Chișinău s-a desfășurat o masă rotundă cu participarea a circa 50 de persoane printre care experți în conflictologie, analiști, foști demnitari de stat, dar și doi foști președinți ai Republicii Moldova.

Tema generală a mesei rotunde este: ”Neutralitatea RM – formală și negarantată de nimeni. Probleme, riscuri, perspective – în contextul războiului dintre Rusia și Vestul Unit”.

Potrivit fostului șef de stat, Petru Lucinschi, în această perioadă complicată trebuie să fim mai uniți în jurul neutralității.

”Neutralitatea de la bun început, înseamnă pace. Neutru înseamnă că cineva nu ține partea cuiva sau nu este implicat în conflicte militare, de aceea în Constituția noastră, cînd căutam care este partea țării noastre într-un conflict militar, am scris această formulă care este și pînă acum. Țara noastră își respectă această declarație, această poziție din constituție, dar partea umanitară rămîne. Noi, aflîndu-ne aproape de Ucraina, am primit refugiații, dar mai departe, cu cît mai multe țări ar fi de partea aceasta neutră, căci sînt vreo 120 de țări nealiniate în lume, cu atît mai puține țări ar fi pentru conflict. Știu toți că neutralitatea este susținută de SUA, NATO și de toate țările și trebuie să o respectăm și noi. O neutralitate activă ar fi susținută și garantată în cazul conflictului din Ucraina, sigur că ar fi un pas înainte. Trebuie să fim mai uniți în problema aceasta. Cînd există un conflict militar, ar trebui să fim mai retrași în această situație”, a declarat Lucinschi.

La rîndul său, fostul președinte Vladimir Voronin a menționat că actualmente în Parlamentul Republicii Moldova s-ar căuta voturi pentru a modifica Constituția.

”În Parlament, potrivit unor informații, se caută 7 voturi pentru a fi modificat articolul 11 din Constituția Republicii Moldova. Pot să se găsească și bani de dragul acestui scop, avem deja cazuri cînd s-au vîndut deputații. Statutul de neutralitate al Republicii Moldova a ajutat foarte mult țara noastră în momentul cînd se lua decizia de a semna sau de a nu semna memorandumul Kozak. După ce am refuzat să îl semnăm, am avut probleme cu Gazprom. Pe 1 ianuarie 2004 am fost deconectați de la gaz, exact la ora 00:00. Iată de ce eu sînt pentru păstrarea neutralității”, a spus Voronin.

Anatol Plugaru, fost ministru al Securității Naționale, spune că Republica Moldova nu își poate permite luxul de a renunța la statutul de neutralitate, mai mult decît atît, acesta ar fi unicul nostru colac de salvare.

”În asemenea vremuri deloc simple, o țară ca a noastră nu-și poate permite luxul de a se da cu părerea, de a influența, de a se alinia cu cineva, pentru că nu are putere să își fundamenteze, să își justifice acest comportament. Pentru că, gîndiți-vă și singuri, dacă luăm o parte sau alta, imediat ne transformăm în dușmanul celeilalte părți beligerante. De aceea pentru noi neutralitatea este colacul nostru de salvare. E clar că acolo nu Ucraina luptă cu Rusia și nu Rusia luptă cu Ucraina. Dacă ar fi fost așa, Ucraina demult ar fi fost ștearsă de pe fața pămîntului. Acolo cîteva zeci de state luptă cu Rusia, scopurile sînt foarte clare, foarte materiale, evident că vor să îngenuncheze Rusia. Noi nu putem să îi ajutăm, pentru că această parțialitate se va termina cu pieirea noastră. Va trebui să mobilizăm băieții noștri să meargă la front, pentru ale cui interese? Avem noi asemenea necesitate? Evident că nu. Am adunat lume bună, oamenii care știu ce să vorbească, au dreptul la cuvînt. Așa ceva nu a mai fost în istoria republicii noastre și ne bucurăm că avem acceptul celor doi președinți de a forma în viitor un consiliu permanent, un consiliu de consultanță cu elaborarea pentru viitor a unor recomandări”, a spus fostul ministru.

Victor Gaiciuc, general de divizie din Republica Moldova, fost ministru al Apărării, a menționat că neutralitatea ne dă posibilitatea de a nu fi atrași în război.

”Neutralitatea ne dă posibilitatea să nu fim implicați în război, să nu fim atrași în aceste acțiuni sîngeroase. Sarcina oricărui conducător este ca țara sa să trăiască bine, să fie pace și să nu fie distrugeri”, spune Gaiciuc.

Totodată, potrivit deputatului BCS, Oleg Reidman, a fi neutru nu înseamnă a fi indiferent față de durerea oamenilor.

”Neutralitatea nu presupune indiferență față de durerea oamenilor. Neutralitatea presupune neparticiparea la pornirea unui conflict militar, neparticiparea de partea unui sau altui participant pentru că scopurile lor reale noi nu le cunoaștem. De ce este atît de importantă neutralitatea? Pentru că ea este stipulată în constituția noastră încă din 1994, iar respectarea Constituției este Alfa și Omega oricărui stat de drept”, a spus deputatul.

Istoricul Victor Stepaniuc spune că o altă soluție pentru popoarele mici, decît să fie neutre, nu există.

”Moldova trebuie să rămînă un stat de drept, Moldova nu trebuie să se implice, Moldova trebuie să pledeze pentru pace, pentru ca mișcarea internațională de nealiniere din care fac parte 120 de stat să fie una puternică, cu voce, una care ar promova mai clar în cadrul ONU politica de pace, chemările la pace pentru ca părțile conflictului să se așeze la masa de negocieri. Nu există o altă soluție pentru popoarele mici, noi avem un popor pașnic”, a spus Stepaniuc.

Potrivit politologului Victor Josu, în condițiile actuale noi trebuie să fim foarte atenți, foarte vigilenți și să respectăm într-adevăr acest statut de neutralitate.

”Plasarea de partea unei părți a conflictului atrage riscuri pentru locuitorii Moldovei, în eventualitatea extinderii acestui conflict”, a spus Josu.

Reamintim că pe parcursul a 10-15 zile, în țară sînt organizate schimburi de opinii (mese rotunde) pe tema implicării Republicii Moldova în conflictul armat din Ucraina.

Astfel de evenimente vor avea loc și în alte localități din țară.

Evenimentul este o inițiativă a unui grup de cetățeni, îngrijorați de pericolul atragerii RM în războiul de pe teritoriul țării vecine.

Potrivit organizatorilor, la eveniment participă personalități notorii, oameni de știință, militari, profesioniști de valoare cu cunoștințe fundamentale în dreptul național și internațional, în conflictologie, cu experiență bogată în domeniul securității statului, cel al asigurării ordinii publice și al capacității de apărare a statului, dar... desconsiderați de ”oamenii buni și pricepuți la toate”. Sînt invitați oameni de stat, foști deputați și miniștri, conducători ai organelor de forță și de drept, reprezentanți ai minorităților naționale și ai raioanelor din estul țării.

De menționat că recent a avut loc o ședință a grupului de inițiativă ”Pro Neutralitate”. Grupul este format în baza art. 32 și art. 39 ale Constituției RM ca inițiativă populară, este apartinic și este orientat spre activizarea diferitor forme ale democrației directe.

Conform declarațiilor oferite pentru Noi.md, motivul de bază al acțiunilor de iluminare cu caracter pacifist este evitarea atragerii RM în războiul dintre Rusia și Ucraina sprijinită de SUA și mai multe state ale Europei.

Membrii grupului ”Pro Neutralitate” consideră că atragerea RM în acest conflict – de partea Ucrainei și împotriva Rusiei, s-ar putea solda cu o nouă pierdere de vieți omenești și o nouă scindare a actualului teritoriu al statului moldovenesc.

Inițiativa este susținută de mai mulți personalități notorii ale țării, inclusiv de o parte din foștii conducătorii ai Republicii Moldova.

Source: noi.md

Keywords:

experți , Neutralitate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
956 locuitori

Camencea este un sat din cadrul comunei Donici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Orhei și la 34 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 956 de oameni. Satul Camencea a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.