|
Înregistrările pentru compensații se vor face și în decembrie
Cetățenii R. Moldova care nu au reușit să se înregistreze pe site-ul compensatii.gov.md, o vor putea face și în luna decembrie. Anunțul a fost făcut deministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, aflat într-o vizită de lucru în nordul R. Moldova.
El a menționat că deja aproape 700 de mii de familii au fost înregistrate pe platformă, iar cei care nu o pot face de sine stătător, se pot adresa după ajutor. Autoritățile locale, asistenții sociali și bibliotecarii sînt obligați să le ofere suport tehnic, mai ales bătrînilor, scrie Noi.md cu referire la nordnews.md.
„Dacă există anumite dificultăți, trebuie să se implice și primăriile, să mobilizeze asistenții sociali și bibliotecarii. Există posibilitatea de înregistrare și în cadrul CUPS-urilor. Știu că aveți un centru de prestare a serviciilor în raion. Este adevărat că și copiii trebuie să-și ajute părinții sau bunicii să se înregistreze. Procedura este destul de simplă. Totuși, cei care nu s-au înregistrat în luna noiembrie vor avea compensații destul de semnificative pentru că vor beneficia de categoria de vulnerabilitate medie, pentru care compensațiile sînt destul de ridicate. Mai au o lună la dispoziție pentru a se înregistra. Va fi presiunea mai mică pe asistenții sociali comunitari în luna decembrie pentru că valul cel mare a fost în noiembrie. Avem deja aproape 700 de mii de familii înregistrate.
Anul viitor, probabil, va fi dezvoltat un mecanism de atribuire indirectă a categoriei de vulnerabilitate. Acum, sistemul informațional încă nu poate să facă asta. De aceea, este această regulă generală. Dacă nu te înregistrezi, primești o anumită categorie. Lucrurile se vor îmbunătăți pe parcurs”, a declarat Marcel Spatari.
Amintim că, cetățenii cu venituri mici vor plăti 12 lei pentru un metru cub de gaze. Guvernul Republicii Moldova va aloca cinci miliarde de lei (circa 250 de milioane de euro) pentru susţinerea populaţiei şi compensarea facturilor pentru agent termic în sezonul rece 2022-2023, dublu față de anul trecut.
În această iarnă se vor oferi compensații pentru consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică.
Volum de gaz maxim compensat pentru consumatori casnici: 180 m3 de gaz pe lună per loc de consum, mai mult cu 30 m3 ca anul trecut.
Prețul pentru consumatorii casnici de gaze naturale în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică:
Vulnerabilitate foarte ridicată – prețul final 12 lei per m3, la tarifele actuale valoarea compensației va fi 17,27 lei per m3, valoare maximă a compensației în factură va fi de 3.110 lei.
Vulnerabilitate ridicată – prețul final 14 lei per m3, la tarifele actuale valoarea compensației va fi 15,27 lei per m3, valoare maximă a compensației în factură va fi de 2.750 de lei.
Vulnerabilitate medie – prețul final 17 lei per m3, valoarea compensației va fi de 12,27 lei per m3.
Vulnerabilitate scăzută – prețul final 24 de lei per m3, valoarea compensației va fi de 5,27 lei per m3
De asemenea, pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 gigacalorii pe lună. Astfel, consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti – 1450 lei/gigacaloria; consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată – 1700 lei/gigacaloria; consumatorii cu vulnerabilitate energetică media – 1950 lei/gigacaloria. Pentru compensare la energia electrică, 75 KW/h va fi limita maximă.
Source:
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1656
- Populația:
- 2730 locuitori
Hagimus este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Hagimus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2730 de oameni. Satul Hagimus a fost menționat documentar în anul 1656.
Comments
(0)