11 january 2022, 12:00 Moldovan reality views 1772
Ce instituții nu vor fi deconectate de la energia electrică și de la gaze naturale în situații de criză
11 january 2022, 12:00 Moldovan reality views 1772

Ce instituții nu vor fi deconectate de la energia electrică și de la gaze naturale în situații de criză

Spitalele, școlile și grădinițele sînt instituții care fac parte din categoria obiectivelor de infrastructură ce nu pot fi deconectate de la energie electrică chiar dacă țara trece prin criză energetică.

La fel, sînt protejate și blocurile locative cu mai multe nivele, acestea incluzîndu-se în așa numita Categorie specială: 1, 2, 3. Explicația a fost făcută la emisiunea DESCIFRAT la AGORA de Constantin Borosan, secretarul de stat în domeniul Energeticii. Expertul a adus claritate și în categoriile protejate în cazul aprovizionării cu gaze naturale.

Deconectările de la consumul de energie electrică sînt decizii care se aprobă în cîteva minute în situații urgente. Or la mijloc se află stabilitatea sistemului electro-energetic al țării. Aceasta spre deosebire de deconectările de la aprovizionarea cu gaze naturale, decizie ce poate aștepta și pînă la o zi, explică secretarul de stat în domeniul Energeticii, Constantin Borosan.

Întrebat care sînt obiectivele protejate de la deconectări, Borosan a menționat: „Consumatorii de electricitate sînt clasificați în „Categoria specială 1,2, 3”. Aici se includ consumatorii casnici din blocuri multietajate, instituții publice, instituții sociale ca spitale, aziluri, școli și grădinițe. Atunci cînd clădire au fost construite, așa au fost proiectat ca în cazul în care o sursă de energie nu acoperă consumul, sau este scos din uz, să fie conectată altă sursă de energie”.

Expertul a subliniat că spitalele sînt instituții care fac parte din categoria „unu special” și acestea nici într-un caz nu pot fi deconectate. Iar școlile și grădinițele sînt instituții din categoria de consum unu și doi, care la fel nu pot fi deconectate.

Iar în domeniul gazelor naturale sînt anumite situații excepționale care se clasifică în mai multe nivele de criză: situație de alertă timpurie, situație de alertă și situații de urgență. Deconectările se fac în situații de urgență cînd la mijloc este deficitul de gaze naturale.

În astfel de cazuri, consumatorii se clasifică în protejați și întreruptibili. Mai exact, consumatorii protejați sînt toți utilizatorii casnici, autorități publice care ajută la funcționarea bună a treburilor publice și agenți economici importanți așa ca firmele de panificație sau anumite industrii alimentare. Aceștia nu pot fi deconectați sau sînt deconectați în ultimul rînd.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
263 locuitori

Buciuşca este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă, raionul Rezina. Satul Buciuşca este amplasat pe malul drept al rîului Nistru, este situat la o distanță de 22 km de oraşul Rezina şi la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 263 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1522.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.