13 october 2022, 14:00 Moldovan reality views 2655
Ajutor la contor: Pași de urmat pentru a te înregistra pe compensații.gov.md
13 october 2022, 14:00 Moldovan reality views 2655

Ajutor la contor: Pași de urmat pentru a te înregistra pe compensații.gov.md

La 12 octombrie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat oficial programul național ”Ajutor la contor” prin își propune să compenseze tarifele la energia electrică, gazele naturale și energia termină în perioada rece a anului.

Noi.md te invită mai jos să afli toți pașii necesari, dar și actele de care ai nevoie pentru a te înregistra pe platforma compensații.gov.md

IMPORTANT!

Două modalități de depunere a cererii

1. Te poți înregistra personal accesînd compensații.gov.md, iar pentru asta vei avea nevoie să:

  • Completează cererea online prin număr de telefon
  • Completează personal formularul de cerere online
  • Așteaptă un răspuns la cererea dumneavoastră în cabinetul personal

2. Te poți înregistra prin intermediul unui asistent social sau bibliotecar

  • Găsește cea mai apropiată adresă
  • Asistentul social sau bibliotecarul te va ajuta să completezi cererea

Vezi mai jos o instrucțiune video în care vei afla cum te poți depune o cerere pentru compensații.

Iată și răspunsurile la unele dintre cele mai des puse întrebări.

Cine va beneficia de compensațiile oferite de Guvern?

De compensații pentru energie vor beneficia majoritatea cetățenilor. Mărimea compensației va varia pentru fiecare gospodărie și va fi stabilită în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Consumatorii casnici vor fi grupați în 5 categorii:

  • consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică medie
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută
  • consumatori non-vulnerabili

Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri aprobați de Guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș.a.

Cum vor fi achitate compensațiile?

Compensațiile vor fi transferate direct în contul furnizorilor și vor fi reflectate în facturile consumatorilor la energie: gaze, energie termică, energie electrică.

Pentru ce perioadă va fi acordată compensația la energie?

Compensațiile vor fi acordate pentru lunile noiembrie - martie și vor fi acordate începând cu facturile pentru luna noiembrie

Cine NU va beneficia de compensații la energie?

Consumatorii casnici, cărora le este atribuită categoria de consumatori non vulnerabili nu beneficiază de compensații. Categoria de non - vulnerabilitate se atribuie gospodăriilor care fie:- au în proprietate cote-părți în 4 sau mai multe bunuri imobile locative;- dețin unul sau mai multe imobile în valoare de peste 3.000.000 de lei cumulativ;- au cheltuieli pentru energie mai mici de 10% din veniturile disponibile. Totodată, de compensații nu vor beneficia gospodăriile care vor solicita să nu beneficieze de acestea.

Dacă nu depui cerere vei primi compensație?

Da. Chiar dacă pentru o anumită adresă nu va fi înregistrată o cerere electronică pentru acordarea compensației, aceasta va fi inclusă în programul guvernamental. Locului de consum neînregistrat prin cerere de către un solicitant i se aplică categoria de vulnerabilitate medie.

Ce tip de energie va fi compensat?

Compensații se acordă consumatorilor casnici pentru consumul de gaze naturale și energie termică. Pentru consumatorii care nu sunt conectați la gaz sau energie termică, Guvernul examinează posibilitatea compensării și pentru electricitate în cazul majorării semnificative a prețului

Ce va influența mărimea compensațiilor pe care le voi primi?

Mărimea compensațiilor va depinde de categoria de vulnerabilitate în care va fi încadrată familia. Aceasta depinde de veniturile familiei, componența familiei și cheltuielile prognozate pentru energie. Categoria de vulnerabilitate se stabilește în baza regulamentului aprobat de Guvern. Regulamentul prevede 5 categorii de vulnerabilitate în funcție de ponderea cheltuielilor pentru energie raportate la venitul disponibil al gospodăriei: Foarte ridicată - cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie mai mult de 95% din veniturile disponibile) Ridicată - cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie între 35% și 94% din veniturile disponibile) Medie - cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie între 20% și 34% din veniturile disponibile) Scăzută - cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie între 10% și 19% din veniturile disponibile) Non - vulnerabilă - cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie mai puțin de 10% din veniturile disponibile Veniturile disponibile reprezintă diferența între veniturile globale ale gospodăriei casnice, nivelul minim de cheltuieli al gospodăriei casnice și rata lunară a creditului imobiliar al gospodăriei casnice.

Cum se determină nivelul minim de cheltuieli al gospodăriei casnice?

Cuantumul cheltuielilor minime individuale pentru fiecare membru al gospodăriei casnice se stabilește după cum urmează)cheltuielile de consum pentru trimestrul 4 al anului precedent, total pe țară, publicate de Biroul Național de Statistică, cu excluderea cheltuielilor pentru „locuință, apă, electricitate și gaze”,majorate cu rata anuală a inflației pentru luna septembrie, publicată de Banca Națională a Moldovei, pentru primul membru al gospodăriei casnice) 70% din valoarea pct. a) pentru fiecare alt membru al gospodăriei casnice. Pentru mai multe detalii consultați Regulamentul aprobat de Guvern.

Care este limita de consum pentru energie compensată?

Guvernul urmează să aprobe limitele de consum până la mijlocul lunii noiembrie. Odată adoptată decizia vom include aici detalii. Limitele nu vor depăși cu siguranță 300m3 pentru gaze naturale și 2Gcal pentru energie termică.

Dacă depășesc limita de consum, compensată de Guvern, la ce tarif vei achita?

Volumul de energie consumat peste limita de consum va fi achitat integral la prețul stabilit de ANRE.

Dacă tariful la gaze sau energie electrică/termică va fi majorat, compensația va crește?

Tarifele compensate urmează a fi aprobate de Guvern până la mijlocul lunii noiembrie. În funcție de evoluția prețului la energie, Guvernul urmează să decidă dacă va revizui tarifele compensate după stabilirea inițială.

Cum afli în ce categorie de vulnerabilitate te încadrez?

Atribuirea unei categorii de vulnerabilitate va fi comunicată solicitantului de compensații printr-un mesaj pe poșta electronică și sms, iar decizia cu toate explicațiile va putea fi vizualizată în cabinetul personal al fiecăruia pe pagina www.compensatii.gov.md.

Pe cine incluzi în componența familiei pentru a beneficia de compensații?

La completarea cererii, veți include în componența familiei numai persoanele care locuiesc cel puțin 8 luni de zile și/sau sau pe durata lunilor noiembrie - martie (perioada rece a anului) în locuința declarată. Vor fi incluse în cerere toate persoanele care locuiesc împreună, indiferent de gradul de rudenie sau viza de reședință din actul de identitate. Totodată, trebuie să știți că o persoană nu poate fi declarată drept locatar în mai mult de un bun imobil.

Dacă soțul/soția/copilul este plecat la moment peste hotare și nu locuiește în apartament, trebuie inclus în cerere?

Dacă persoana va reveni în perioada de acordare a compensațiilor acasă, includeți datele sale în cererea pentru compensații.

Dacă lociești separat cu soțul/soția, în apartamente diferite, o/îl vei include în cerere?

La înregistrare, veți declara doar persoanele care locuiesc împreună într-o locuință. Soțul/soția va indica datele sale în cererea separată, dacă locuiește în alt apartament și achită în acel apartament facturile.

Dacă te afli peste hotare, dar primești facturi pentru încălzire, poți solicita compensații?

Cererea urmează să fie depusă de persoanele care locuiesc în apartament. În cerere se includ doar persoanele care locuiesc cel puțin 8 luni de zile și/sau sau pe durata lunilor noiembrie - martie (perioada rece a anului) în locuința declarată.

Dacă ai 2 sau 3 apartamente, poți solicita compensații pentru fiecare?

O persoană poate figura într-o singură cerere. În cazul în care dețineți mai multe locuințe, pentru locuințele unde nu locuiți de facto, cererea urmează să o depună chiriașii sau rudele care locuiesc în apartament. Dacă în acele apartamente nu locuiește nimeni acestor puncte de consum le va fi atribuit din oficiu gradul mediu de vulnerabilitate.

Dacă nu ai viza de reședință în apartamentul unde locuiești, poți solicita compensații?

Da. La completarea cererii, solicitanții solicită compensații pentru adresa unde locuiesc efectiv, nu pentru cea unde au viza de reședință.

Important! O cerere poate fi înregistrată și ulterior demarării programului, prin completarea formularului pe platforma online compensatii.gov.md.

Poți răspundere pentru datele declarate în cerere?

Absolut. Declararea eronată a datelor poate rezulta în obligația de restituire a compensațiilor primite nejustificat. Responsabilitatea verificării datelor o are Ministerul Muncii și Protecției Sociale și instituțiile subordonate acestuia.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1548
Populația:
1218 locuitori

Napadova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Napadova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 44 km de orașul Florești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1218 de oameni. Satul Napadova a fost menționat documentar în anul 1548.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.