08 january 2022, 15:00 Moldovan reality views 2786
Ne aprovizionăm cu haine calde sau economisim și strîngem bani pentru căldură
08 january 2022, 15:00 Moldovan reality views 2786

Ne aprovizionăm cu haine calde sau economisim și strîngem bani pentru căldură

Va fi extrem de greu pentru majoritatea familiilor din Moldova să plătească încălzirea în această iarnă la tarifele actuale la gaze naturale, mai ales dacă nu primesc nicio compensație de la guvern, întrucît sumele în plăți vor fi astronomice pentru realitățile noastre, avînd în vedere salariile mici.

Luați în considerare această situație pe exemplul unui anumit consumator care, locuind într-un apartament de 70 mp. cu încălzire autonomă, a folosit 204 metri cubi de gaz în luna martie a acestui an, iar la un tarif de 15,18 lei pe metrul cub de gaz, inclusiv TVA, i s-a emis o factură totală în SA Moldovagaz în valoare de 3097,7 lei, din care Guvernul a compensat 1153,4 lei, iar direct consumatorul a trebuit să plătească 1944,3 lei.

Tariful actual la gaz este de 18,62 lei pe 1 metru cub. inclusiv TVA, dar „Moldovagaz” cere majorarea acestuia la 29,48 lei pe 1 m.c. Totodată, Agenția Națională de Reglementare în Energetică este gata să o majoreze de la 1 august la doar 22,27 lei pe 1 metru cub, inclusiv TVA.

Astfel, la un tarif de 22,27 lei pe 1 m.c., inclusiv TVA, pentru folosirea acelorași 204 metri cubi de gaz fără compensație de la guvern, va trebui să plătiți deja 4543,08 lei, iar dacă ANRE a aprobat tariful solicitat SA „Moldovagaz” la nivelul de 29,48 lei pe 1 metru cub. m, inclusiv TVA, ar trebui să plătiți deja 6013,92 lei.

Totodată, trebuie menționat că încă nu se știe ce prețuri la gaze vor fi iarna și ce tarife vor fi stabilite pentru consumatorii finali și ce compensații vor fi și cine le va primi.

Iarna, tariful la gazele naturale se poate modifica din cauza modificărilor prețurilor de achiziție pentru „combustibil albastru”. De exemplu, dacă Moldova continuă să cumpere gaze de la Gazprom și se păstrează formula actuală de calcul al prețului de achiziție al gazului, atunci în perioada toamnă-iarnă ar trebui să avem un tarif mai mic, întrucît în trimestrul I și IV al fiecărui an 70 % din preț depinde de costul mărfurilor din coșul de petrol și 30% depinde de prețurile pieței la gaze, iar în trimestrul II și III, adică din aprilie pînă în septembrie, se utilizează formula inversă, iar costul gazului este alcătuit din 70% din prețul mediu lunar al gazului pentru luna precedentă (TTF front month) și 30% din prețul coșului de petrol.

În acest sens, Moldovagaz a propus anterior introducerea tarifelor sezoniere la gaze pentru consumatorii finali, pentru a-i alinia formulei, a sincroniza tarifele interne cu aceasta și a prevedea un tarif mai mare vara și un tarif mai mic în perioada toamnă-iarnă în pentru a putea plăti integral gazul și acoperi toate plățile.

Șeful Moldovagaz a sugerat că, de exemplu, de la 1 iunie pînă la 1 octombrie, cînd se reduce consumul de gaze, se va aplica un tarif de vară mai mare, iar de la 1 octombrie, cînd se schimbă formula, în sezonul de încălzire, ar fi un tarif mai mic. aplicat astfel încît consumatorul să poată plăti pentru acest gaz, iar firma să poată asigura îndeplinirea obligațiilor contractuale de plată către furnizor.

De menționat că guvernul a declarat anterior că, din cauza creșterii tarifelor, cetățenii vor primi compensații, dar vor fi mai direcționați, urmînd să se bazeze atît pe venitul gospodăriei, cît și pe consumul lor de energie. În special, în Moldova va fi creat Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice și se vor institui compensații lunare pentru consumatorii cu venituri mici pentru plata facturilor la energia termică în sistemul centralizat, pentru consumul de energie electrică și gaze naturale. De asemenea, se propune acordarea de subvenții pentru îmbunătățirea eficienței consumului de energie, înlocuirea aparatelor electrocasnice învechite cu altele moderne, mai eficiente energetic.

Va fi creat un sistem informatic „Vulnerabilitatea energetică” pentru a colecta informații privind parametrii de vulnerabilitate energetică a consumatorilor rezidențiali și pentru a gestiona mecanismul de acordare a subvențiilor. Pentru a primi compensații lunare, utilizatorii casnici de energie se vor înscrie în Registrul de Vulnerabilitate Energetică, sistem electronic administrat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care va acumula datele necesare încadrării consumatorilor într-una din categoriile de consum vulnerabil de energie.

Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri care urmează a fi aprobați de guvern: venit, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor cu energie în consumul gospodăriei, tipul de sistem de încălzire utilizat etc. Sursele de finanțare ale Fondului vor fi bugetul de stat, fondurile europene și alte surse externe. Mărimea acestuia va fi aprobată prin legea anuală a bugetului de stat. În 2023, Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, conform calculelor preliminare, va necesita circa 1 miliard de lei, unii donatori externi și-au exprimat deja disponibilitatea de a oferi finanțare.

Source: noi.md

Keywords:

prețuri , gaz , tarife , incalzire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
155 locuitori

Marchet este un sat din cadrul comunei Pogăneşti, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 56 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Marchet a fost menționat documentar în anul 1896.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.