|
Photo: uasm.md |
Voronin: Este informație că Universitatea Agrară a fost promisă celor de la Soros
Fostul șef al statului, Vladimir Voronin critică decizia de a lichida Universitatea Agrară de Stat din Moldova prin absorbție de către Universitatea Tehnică. Mai mult, potrivit liderului Partidului Comuniștilor, clădirile și terenurile acestei instituții ar fi fost „deja promise Fundației Soros”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea Puterea a Patra de la N4.
„Doamne ferește cei în Parlamentul acesta. Nimeni nu deschis o școală, o grădiniță, un internat pentru copii, nu au făcut nimic în viața lor. Ei nici nu își imaginează ce înseamnă să deschizi o universitate, nici nu știu ce înseamnă să organizezi o activitate a universității. Nici nu știu ce înseamnă o Academie de Științe, ce trebuie să hotărască această academie sau care e rolul ei în societatea noastră și în dezvoltarea Moldovei.
Închidem universitățile și ce deschidem noi? 180 de tineri de etnie bulgară pleacă la studii în Bulgaria. Ei scuipă și în scrisoarea adresată de Mircea Snegur în legătură cu Universitatea din Tiraspol, prima universitate.
Închiderea Universității Agrare de stat din Moldova e o crimă. Eu cred că această universitate trebuie de păstrat.
Este o informație, nu cunosc e veridică sau neveridică, despre faptul că Universitatea Agrară deja e promisă celor de la Fundația Soros, ca ei sa fie amplasați acolo”, a menționat Vladimir Voronin.
Totodată, Voronin nu a precizat de unde deține asemenea informații.
„Teritoriul e mare, poate și alte fundații să pună acolo”, a mai adăugat fostul șef de stat.
Astfel, Guvernul nu a venit deocamdată cu un comentariu pe informațiile făcute publice de Voronin.
Fermierii au condamnat decizia autorităților de a lichida Universitatea Agrară din Moldova. Într-un comunicat emis presei, Asociația Forța Fermierilor declară că a „rămas perplexă de la propunerea lichidării Universității prin absorbția acestei de către Universitatea Tehnică și că sînt surprinși că idea a fost lansată de Ministerul Educației în spațiul public fără discuții prealabile în mediul profesional”. Aceștia spun că instituția are nevoie de „modernizări și profil practic astfel ca să fie mai aproape de realitățile agriculturii autohtone și să fie mult mai bine finanțată, ceea ce ar permite rezolvarea problemei cu lipsa de cadre”.
Ministerul Educației și Cercetării a anunțat în această săptămînă despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățămînt superior.
Ministrul Educației, Anatolie Topală, a spus că anunțul privind reforma în învățămîntul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare.
Ministerul Educației a luat decizia ca Universitatea Agrară să fie absorbită de Universitatea Tehnică întrucît „își dorește pentru fiecare sector important din economia RM să pregătească resurse bine calificată”. Explicația a fost oferită de ministrul Anatolie Topală după ce mai mulți oameni s-au arătat nedumeriți de anunțul privind absorbția Universității Agrare de către UTM. „Aceasta poate fi făcută bine în universități mari și pregătite”, a spus acesta.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1575
- Populația:
- 4198 locuitori
Caracuşenii Vechi este un sat şi comună din raionul Briceni. Caracuşenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Caracuşenii Vechi este aşezat pe malul drept al pîrîului Lopatnic, situat la 15 km sud-est de staţia de cale ferată Lipcani, la 40 km nord-vest de Edineţ şi la 227 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4198 de oameni. Prima atestare a satului Caracuşenii Vechi, cu numele Carapuşceni din ţinutul Hotin, datează din mai 1575.
Comments
(0)