30 june 2022, 11:45 Moldovan reality views 1192
Mircea Snegur a adresat o scrisoare deschisă președintei Maia Sandu
30 june 2022, 11:45 Moldovan reality views 1192

Mircea Snegur a adresat o scrisoare deschisă președintei Maia Sandu

Fostul șef de stat Mircea Snegur a adresat o scrisoare deschisă președintei Maia Sandu în care se arată îngrijorat de „intenția de lichidare a Universității de Stat din Tiraspol”. Primul președinte al Republicii Moldova face referire la comasarea mai multor instituții superioare de învățămînt, anunțată de Ministerul Educației și Cercetării.

În scrisoarea deschisă, Snegur scrie că „a distruge prima instituție de învățămînt superior din țară este o lipsă de respect față de istoria neamului nostru”.

Mircea Snegur îi solicită Maiei Sandu să revadă decizia Ministerului Educației și Cercetării (MEC) care a dispus absorbția Universității de Stat din Tiraspol de către Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

„Colectivul acestei universități, lăsînd în Tiraspol familii și copii, fiind cazați într-un cămin și reconstruind „din cenușă” universitatea, a dat dovadă de devotament și demnitate față de politica R. Moldova, fiind decorată în 2010 cu ordinul „Credință Patriei” clasa I. În contextul conflictului nesoluționat din stînga Nistrului, costul politic al deciziei privind lichidarea universității va fi mai mare decît cel economic”, a spus primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.

Menționăm că decizia privind desființarea și comasarea mai multor universități a fost criticată dur și de mediul academic din R.Moldova. Colectivul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport a adresat o solicitare în acest sens Ministerului Educației în care a cerut stoparea procesului de absorbție a instituției. Și corpul profesoral al Universității Agrare, deopotrivă cu studenții care își fac studiile acolo, s-au declarat împotriva dizolvării instituției.

Acțiunile autorităților de lichidare a mai multor universități sînt condamnare și de fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, care a menționat: "dacă vrei să distrugi o națiune, nu este nevoie de bombe, ci de distrugerea învățămîntului superior al acesteia".

"Sînt sigur că va veni timpul cînd în sistemul de învățămînt superior al țării noastre va fi restabilită viața normală, dar mă întreb cine va răspunde pentru greșelile făcute în acești ani, pentru închiderea universităților cu semnificație simbolică, pentru daunele spirituale și materiale?!", a scris Popovici pe o rețea de socializare.

Scr M Snegur by UNIMEDIA

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
959 locuitori

Redi-Cereşnovăţ este un sat şi comună din raionul Soroca. Redi-Cereşnovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 18 km de orașul Soroca și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 959 de oameni. Satul Redi-Cereşnovăţ a fost menționat documentar în anul 1610.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.