|
Teritoriul Republicii Moldova a fost atacat. Ar trebui RM să inițieze o anchetă?
Pe teritoriul regiunii transnistrene, ieri și astăzi au avut loc trei atacuri teroriste asupra obiectelor de infrastructură și a instituțiilor statului, în urma cărora au fost avariate clădirea Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, o unitate militară din satul Parcani și antenele Centrului de radio și televiziune din apropierea satului Maiac. Din fericire, în toate cazurile, nu există victime, informează Noi.md.
Avînd în vedere cele întîmplate, autoritățile nerecunoscutei RMN, în urma reuniunii Consiliului de Securitate, au declarat în regiune cod roșu de amenințare teroristă timp de 15 zile și au consolidat măsurile de securitate.
Ultimele evenimentele au îngrijorat nu doar locuitorii regiunii transnistrene și cetățenii Republicii Moldova, ci și întreaga comunitate internațională.
Situația din Transnistria și din Moldova, în ansamblu, este urmărită îndeaproape și cu îngrijorare atît de Rusia, cît și de Uniunea Europeană, cerînd încetarea oricăror acte de violență.
Este evident că țara noastră a fost atacată de persoane necunoscute, în niciun fel legate de conducerea Moldovei, deoarece nici o persoană cu mintea clară nu poate fi interesată de provocările de la Tiraspol. Acest lucru este clar pentru toată lumea de la Chișinău și din Tiraspol. De aceea, este extrem de important de găsit atît făptașii, cît și pe cei care au ordonat aceste provocări care vizează implicarea Chișinăului și Tiraspolului într-un conflict armat.
Iar moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului, care au participat la conflictul armat din Transnistria, știu nu din auzite despre consecințele unor astfel de evenimente, despre durerea și nenorocirea pe care o poartă, înțeleg ca nimeni altcineva importanța primordială a păstrării păcii în Republica Moldova și prevenirea implicării țării noastre și a cetățenilor noștri în război.
Ei urmăresc cu îngrijorare încercările tot mai evidente ale unor forțe externe de a atrage țara noastră în conflict armat și așteaptă ca în aceste condiții toate instituțiile de pe ambele maluri ale Nistrului să dea dovadă de mobilizare maximă, iar cetățenii să fie extrem de vigilenți și să nu cedeze în fața provocărilor forțelor distructive și răuvoitoare.
Moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului se opun implicării țării noastre în război și cred că Republica Moldova trebuie să investigheze ce s-a întîmplat, împreună cu Transnistria, pentru a identifica făptașii și a-i trage la răspundere, deoarece consecințele pot fi cele mai triste.
Ei consideră absolut normal ca autoritățile de la Chișinău și Tiraspol să desfășoare în strînsă colaborare o anchetă comună, deoarece autorii acestor provocări încearcă să extindă arena acțiunilor militare, teatrul de operații militare și încearcă să declanșeze un război pe teritoriul Republicii Moldova.
Este evident că Ucraina și Rusia, care sînt în război una cu cealaltă, văd ceea ce s-a întîmplat în Transnistria în moduri total diferite. Rusia consideră că atacurile teroriste din Transnistria au fost efectuate de persoane neidentificate care au sosit de pe teritoriul Ucrainei, iar aceste explozii din Transnistria sînt o provocare pentru a atrage Rusia în acțiuni militare ulterioare. Ministerul rus de Externe consideră că în spatele situației din Transnistria se află forțe care nu sînt interesate de stabilitatea în Republica Moldova și doresc să creeze un nou focar de tensiune. În același timp, Kievul amintește că recent unul dintre generalii ruși a anunțat intenția de a ajunge în Transnistria, iar Ucraina consideră că ceea ce s-a întîmplat în regiune este începutul intensificării ofensivei în sudul Ucrainei.
Misiunea OSCE în Moldova a condamnat toate încercările de destabilizare a situației din zona de securitate și Transnistria și a cerut tuturor părților să-și păstreze calmul și să se abțină de la orice acțiuni care ar putea submina încrederea și stabilitatea de pe ambele maluri ale Nistrului.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1639
- Populația:
- 2037 locuitori
Scăieni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Scăieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Dondușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2037 de oameni. Satul Scăieni a fost menționat documentar în anul 1639.
Comments
(0)