|
Photo: minzdrav.gospmr.org |
Rămîne purtarea măștii de protecție obligatorie în spațiile închise?
Pe fundalul descreșterii numărului de infectări cu COVID-19, Republica Moldova se numără printre statele în care s-a renunțat la o parte din restricții.
Astfel, purtarea măștilor de protecție este obligatorie doar în transportul public, instituțiile medico-sanitare, centre comerciale și farmacii. În celelalte spații închise, purtarea măștilor rămîne doar o recomandare.
Totodată, decizia Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP) a anunțat că prezența certificatului COVID-19 în spațiile publice închise nu mai este obligatorie, iar în cazul numărului persoanelor care se află în restaurante, teatre, săli de spectacole, petreceri, nu mai există limitări.
Cum se explică descreșterea numărului de infectări cu COVID-19 din țară, cum reacționează cetățenii la decizia de a relaxa restricțiile, ne așteaptă sau nu un nou val odată cu Sărbătorile Pascale și cît la sută din populația Moldovei deține certificate de vaccinare complete, am aflat astăzi în cadrul emisiunii aLIVE, al cărei invitat a fost Nicolae Jelamschi - director ANSP.
Cum se explică descreșterea numărului de infectări cu COVID-19 din țară?
În mare parte, acest fenomen se datorează măsurilor de protecție care au fost impuse și care au fost respectate de cetățeni: purtarea măștii, dezinfectarea mîinilor și suprafețelor, aerisirea corespunzătoare, păstrarea distanței etc. Vaccinarea este, de asemenea, un factor important precum și mutația virusului, care este una cu un grad de infectare mai înalt, dar cu un tablou clinic mai puțin grav.
Se anticipează o creștere a numărului de cazuri COVID-19 în contextul Sărbătorilor Pascale? Se prevede impunerea unor noi restricții?
Se așteaptă ca numărul de cazuri să crească, dar nu semnificativ. Întrucît este sfîrșit de an școlar, temperaturile sînt în creștere, iar oamenii nu mai petrec așa mult timp în încăperi, CNESP nu consideră sărbătorile care urmează un factor de risc îngrijorător. Dar, desigur, declară Nicolae Jelamschi, urmează un nou set de recomandări suplimentare pentru cetățeni în ceea ce privește siguranța publică.
Rămîne sau nu purtarea măștii de protecție obligatorie în spațiile închise?
Dacă în multe țări purtarea măștii nu mai este obligatorie nici în spațiile închise, în Moldova, această restricție rămîne încă valabilă. Iar motivul este, spune Nicolae Jelamschi - director ANSP, acoperirea vaccinală din țară care nu a depășit 30%.
Source:
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Античный фонтан Антонина (Видео)
- Трёхостровское огневище: тайна древнего кургана на берегу Дона (+Фото)
- Нездоровый образ жизни - удел малообразованных людей
- Изобретатель летающих тарелок - гениальный Шаубер
- 10 десять продуктов, которые могут помочь вашему телу хорошо пахнуть
- Изюм и вода помогают в чистке печени!
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1586
- Populația:
- 1137 locuitori
Corestăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Corestăuţi și Stălineşti. Satul Corestăuţi este situat la o distanță de 22 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1137 de oameni. Prima mențiune a satului Corestăuți (la acea dată satul Coroșteni din ținutul Hotin) datează din anul 1586.
Comments
(0)