29 march 2022, 15:00 Moldovan reality views 1670
Agenția de Mediu, despre nivelul fondului radioactiv din R. Moldova
Photo: testslab.ru
29 march 2022, 15:00 Moldovan reality views 1670

Agenția de Mediu, despre nivelul fondului radioactiv din R. Moldova

După ce în mass-media au apărut informații despre incendiile din zona Cernobîl, Agenția de Mediu vine cu informații despre nivelul fondului radioactiv de pe teritoriul Republicii Moldova la data de astăzi, 29 martie.

Astfel, echivalentul dozei ambientale de radiație gama la stațiile cu monitorizare manuală (SorocaFăleștiCorneștiBraviceaBălțataLeovaComrat) este următoarea, transmite moldovenii.md cu referire la Știri.md.

Minima: 0,11 μSv/h – la stația Bălțata și Leova.

Maxima: 0,18 μSv/h – la stația Comrat.

Echivalentul dozei ambientale a radiației gama la stațiile cu monitorizare automată (BriceniBălțiChișinăuȘtefan VodăCahul):

Minima: 0,11 μSv/h – la stația Chișinău la ora 03:50.

Maxima: 0,14 μSv/h – la stația Briceni la ora 02:10 și la stația Ștefan Vodă la ora 03:20.

Potrivit Agenției de Mediu, limita de avertizare este de 0,25 μSv/h (microSievert/h).

De asemenea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională de Meteorologie din România fac următoarele precizări:

- Autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropierea zonei Cernobîl.

- Valorile de radioactivitate se mențin în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivității de Mediu. Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat.

- Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie și cei ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului monitorizează în permanență evoluțiile și vor prezenta rezultatele evaluărilor realizate la nivel european.

- Simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28-30 martie 2022, estimează că direcția predominantă a vîntului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și, ulterior, spre Rusia.

Source: stiri.md

Keywords:

nivel , fond radioactiv , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
561 locuitori

Buzduganii de Sus este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Ungheni și la 117 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 561 de oameni. Satul Buzduganii de Sus a fost menționat documentar în anul 1772.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.