|
Photo: tribuna.md |
Adrian Lebedinschi: E nevoie de o legislație cu limite clar stabilite privind neutralitatea
Prima inițiativă a unei legi privind neutralitatea datează încă din anul 2015. Pe 31 martie 2016 a fost votată Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la inviolabilitatea, suveranitatea, independența și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. PSRM lucrează asupra unui proiect de lege privind neutralitatea permanentă încă din 2020. „Obligațiunea noastră ca deputați este să interpretăm legea, inclusiv Constituția. Și în această situație, când există un vacuum, când anumite forțe politice au posibilitatea de a manevra cu o anumită noțiune, inclusiv ceea ce fac și organizațiile internaționale și statele mari, noi trebuie să avem o legislație perfect clară și cu limite clar stabilite. Pentru că mâine-poimâine noi putem să ne trezim că deasupra Republicii Moldova vor zbura careva rachete”, a menționat Adrian Lebedinschi, deputat din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în cadrul dezbaterii publice la IPN pe tema „Statutul de neutralitate al Moldovei: cum transformăm aspirația în scut? Reflecții legislative și politice cu flacăra războiului în preajmă”.
Pentru ca să-și apere spațiul său, Republica Moldova trebuie să explice foarte clar ce înseamnă neutralitatea sa permanentă. Ea trebuie să conțină interzicerea survolării spațiului aerian al Republicii Moldova de către avioane și rachete străine, interzicerea transportării pe teritoriul țării a armamentului și munițiilor pentru părțile aflate în conflict. „Noi trebuie să avem o claritate și nu doar în interiorul Republicii Moldova. Sarcina noastră de bază este să promovăm aceasta în toate organismele internaționale la care noi suntem parte, la care suntem membri, observatori. Noi trebuie să impunem poziția noastră, ca să fie recunoscută internațional. Pentru că altfel noi, din păcate, vom fi cei care vor fi folosiți. Și ei vor explica: Păi, neutralitatea voastră nu prea prevede norma aceasta sau alta. De aceea noi o folosim, iar voi ședeți și apoi demonstrați”, a explicat Adrian Lebedinschi.
În opinia deputatului PSRM, o lege privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova nu este în interesul politic al partidului sau blocului politic din care face parte, ci „doar în interesul cetățenilor”. „Acest proiect de lege nu este unul politizat, pentru că noi am propus din start tuturor forțelor politice care sunt în Republica Moldova, inclusiv cei care sunt extraparlamentari, să participe în acest grup de lucru pentru ca să avem o lege care să fie adoptată cu un consens. Au fost invitați inclusiv specialiști – militari, specialiști în dreptul internațional, în așa fel ca proiectul acesta de lege să fie unul bun, să conțină toate normele necesare. Dar, la urma urmelor, dacă undeva, ca și în orișicare lege, va fi omisă o careva situație, legile sunt toate vii. Noi putem să le modificăm în orice moment, iarăși – cu un consens în Parlament. De aceea, absolut nu văd vreo problemă, dacă vom stabili limite în care noi putem să acționăm (în cadrul statutului de neutralitate -n.r.)”, a specificat Adrian Lebedinschi.
„Prin prevederile pe care le includem în acest proiect de lege noi susținem colaborarea în scopuri umanitare și în scopuri de cercetare a tuturor instituțiilor Republicii Moldova. Doar le limităm la acestea două. Să nu trecem și la nivel militar. Și atunci noi ne limităm la cercetare și comunicare în domeniul umanitar cu toate organismele. Doar să limităm acțiunile militare, indiferent că e vorba de conflict militar, operațiune specială. Toate aceste norme noi putem să le includem în lege. Și noi invităm colegii. Ei au viziunea lor. Să facem o lege într-adevăr bună. Și atunci noi vom ști că în Republica Moldova, pe acest aspect, suntem neutri”, a explicat Adrian Lebedinschi.
Dezbaterea publică la tema: „Statutul de neutralitate al Moldovei: cum transformăm aspirația în scut? Reflecții legislative și politice cu flacăra războiului în preajmă”, organizată de IPN, a fost ediția a 228-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1909
- Populația:
- 619 locuitori
Sărăteni este un sat din cadrul comunei Cotul Morii, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 619 locuitori. Satul Sărăteni a fost întemeiat în anul 1909.
Comments
(0)