|
Photo: zugo.md |
Refugiații ucraineni își doresc să se angajeze în cîmpul muncii
Fluxul de refugiați din Ucraina în Republica Moldova nu seacă. Locuitorii țării vecine se grăbesc să se mute într-un loc mai liniștit, unde să poată sta pînă la încheierea conflictului iscat pe teritoriul lor. Unii ucraineni tranzitează Moldova în drum spre țările europene, alții se opresc la noi, în speranța că după ce se termină războiul vor reveni în patrie. Aceștia caută variante de a se angaja la muncă, iar copiii să poată merge la școală sau grădiniță.
O politică relaxată de angajare
Conform datelor Poliției de frontieră, în perioada 24 februarie – 10 martie pe teritoriul RM au intrat 270 306 de cetățeni ai Ucrainei, dintre aceștia 169 108 au părăsit țara noastră. În Moldova au rămas 100 501 de străini (cetățeni ai Ucrainei, dar și a altor țări).
Miercuri, 9 martie, Dumitru Ursu , secretarul general al guvernului , a declarat că la momentul ținerii briefingului pentru presă ceruseră azil în RM 3114 de cetățeni străini (inclusiv 2279 cetățeni ucraineni), care s-au adresat oficiilor Biroului pentru migrație și azil.
Cetățenii ucraineni rămași în RM înțeleg că statul moldovenesc (chiar primind ajutor umanitar de la țările UE) și locuitorii lui, uniți într-un efort comun, nu-i pot întreține gratuit ( hrană, cazare, servicii comunale) mult timp, de aceea solicită statutul de refugiat ș caută posibilități de angajare.
Din aprecierile autorităților moldovene, pe teritoriul țării noastre vor sta un timp mai îndelungat zeci de mii de cetățeni ai Ucrainei, de aceea se lucrează la elaborarea unor politici de integrare a lor, este relaxată politica de angajare și introduse mecanisme de înscriere a copiilor la școală.
Autoritățile RM au facilitat procedura de angajare a cetățenilor ucraineni în perioada stării de urgență. Conform deciziei nr. 4 din 1 martie, 2022 Comisia pentru starea de urgență din RM a permis cetățenilor Ucrainei să se angajeze la muncă în companiile moldovenești fără a obține permisul de ședere temporară. Acest drept acționează doar în perioada stării de urgență. Anume pentru această perioadă vor fi încheiate contractele individuale de muncă.
Numărul exact de refugiați care vor rămîne în țara noastră nu se cunoaște azi, așa că trebuie găsite oportunități pentru a le oferi un loc de muncă în RM. Din spusele lui Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale, împreună cu Agenția ONU pentru refugiați se lucrează asupra mecanismului de acordare a sprijinului financiar acestor familii, pentru ca ele să se poată integra.
– Vorbind despre sprijin financiar, am în vedere mecanismul internațional , nu pe cel bugetar, - explică M. Spatari. – Practica internaționala a arătat, că cea mai bună opțiune pentru ca refugiații să se integreze în societate este achitarea unei indemnizații, ca ei să-și poată procura hrană, închiria o locuință, găsi un loc de muncă.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Source:
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Исповедь многодетной матери
- Мужчины потеряли власть, разменяв её на дешёвые удовольствия
- Я верю в природу!
- В чем суть духовной жизни?
- Имбирный сок — удивительный напиток, который поможет вам избавиться от брюшного жира и укрепить имму…
- Вылечит от 9 болезней! Восстановит силы после операций, кости, суставы и зрение
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1830
- Populația:
- 5882 locuitori
Tvardiţa este un sat şi comună din raionul Taraclia. Tvardiţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 44 km de oraşul Taraclia şi la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5882 de oameni. Satul Tvardița a fost înființat în anul 1830.
Comments
(0)