Expert: Moldova nu va rezolva de una singură conflictul de pe Nistru
Nicio țară din lume, cu un astfel de conflict intern, ca cel transnistrean nu va putea adera la Uniunea Europeană, afirmă directorul Programului de Securitate a Mării Negre de la Universitatea Harvard (SUA), analistul ucrainean Serghei Konoplyov în interviul acordat cotidianului Evenimentul zilei.
Potrivit expertului, soluționarea litigiilor transfrontaliere este necesară pentru aderarea la NATO.
El consideră că orice stat, de unul singur, nu va putea face față unui conflict ca cel de pe Nistru. "Este nevoie de o abordare colectivă," - a subliniat expertul.
"Chiar si Statele Unite în calitate de mare putere nu pot face nimic de sine stătător în lume, iar Republica Moldova este o țară care nu este la fel de puternică din punct de vedere politic și economic", - consideră analistul politic.
"Moldova are nevoie de ajutor și îl primește din partea UE, României și vecinilor. Chișinăul este implicat într-o varietate de formate de negocieri și sper că toate părțile implicate să găsească o soluție care va aduce beneficii atît poporului Moldovei cît și a Transnistriei", - a declarat Serghei Konoplyov.
În opinia sa, prezența geografică istorică, culturală și economică a Rusiei în regiunea Mării Negre este "foarte sensibilă". Multe țări din regiune, amintește Konoplyov sînt foste republici sovietice, și Rusia încearcă să împiedice aderarea lor la structurile occidentale de securitate. În primul rînd, vorbim despre Ucraina și Georgia.
"Și sigur că Rusia va face tot ce îi stă în putință, mai ales după sfîrșitul Revoluției Portocalii din Ucraina și probabil sfîrșitul Revoluției Trandafirilor așa cum o știam noi din Georgia. Cred că cele două țări vor fi acum, politic și economic, mai apropiate de Rusia, decît de structurile occidentale. Deci, Rusia continuă să joace un rol extrem de important în această regiune, Rusia se folosește de toate mijloacele posibile, politice, economice, în acest ultim caz mă refer la pîrghia energetică, pentru a readuce aceste țări din regiune în orbita sa", - subliniază analistul.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1854
- Populația:
- 514 locuitori
Străisteni este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.65 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.69 km. Localitatea se află la distanța de 11 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 514 oameni. Satul Străisteni a fost menționat documentar în anul 1854.
Comments
(0)