|
Cenușă: Litvinenco ar trebui să-și ceară scuze publice
Politologul Dionis Cenușă critică declarațiile minitrului Justiției, Sergiu Litvinenco, adresate funcționarilor de stat care își publică facturile la gaz.
"Pe de o parte, suntem martorii unei încercări de a restricționa libertatea de expresie. Pe de altă parte, exponenții puterii fac aluzii că va trimite ANI-ul peste funcționarii critici", explică politologul.
Potrivit lui, ministrul trebuie să-și retragă declarația și să-și ceară scuze publice, în primul rînd față de votanții PAS
"- Acest lucru arată ca o amenințare cu folosirea ANI împotriva celor care critică guvernarea pentru situația din sectorul energetic - scumpirile prețului pentru gazele naturale.
- Anterior reprezentanții puterii au lansat declaratii ce aratau a intimidare a ANI-ului (cazul judecătorului constituțional Domnica Manole), acum Ministrul Litvinenco face declarații care se asemeană cu intimidarea criticilor prin intermediul ANI-ului intimidat.
- Din partea unui reprezentant al guvernării ar fi mai adecvată exprimarea unui semn de empatie față de cetățeni, nu o trivializare sau ridiculizare a problemei prețului ridicat la gaze naturale (chiar dacă e vorba de funcționari publici nemulțumiți). Mai mult ca atît, este neclar de ce guvernanții recurg la declarații auto-distructive și demonstrații de putere cu avertizări privind utilizarea instituțiilor devastat. Cel mai potrivit răspuns se ascunde în monopolul absolut asupra puterii de care se bucură PAS în prezent.
Ministrul trebuie să-și retragă declarația și să-și ceară scuze publice, în primul rînd față de votanții PAS. Guvernarea nu poate să-și compromită agenda de reforme prin asemenea ieșiri ale unor reprezentanți ai guvernului, care lasă de înțeles că unele instituții publice pot fi utilizate ca instrumente politice.
Minimul necesar în cazul acestui scandal este ca Ministrul să se dezică de declarație. De asemenea, cu această ocazie, societatea civilă ar putea să îi amintească guvernării că instituțiile de stat din subordinea guvernării nu pot fi intimidate (cazul lui Manole) și nici folosite în calitate de sperietori", spune analistul Dionis Cenușă.
Source:
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1911
- Populația:
- 275 locuitori
Zarojeni este un sat din cadrul comunei Gura Căinarului, raionul FloreştiSatul Zarojeni este situat la distanța de 16 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 275 de oameni. Satul Zarojeni a fost întemeiat în anul 1911.
Comments
(0)