14 january 2022, 11:45 Moldovan reality views 3711
Iakov Kedmi: Soarta Moldovei va fi determinată de rezultatele negocierilor dintre Rusia și SUA
14 january 2022, 11:45 Moldovan reality views 3711

Iakov Kedmi: Soarta Moldovei va fi determinată de rezultatele negocierilor dintre Rusia și SUA

Expertul politic Iacov Kedmi, fost șef al serviciului de informații israelian Nativ a comentat situația din Republica Moldova, negocierile dintre Rusia, Statele Unite și NATO, precum și criza din Kazahstan într-un interviu exclusiv pentru emisiunea Glavnaia tema s Ninoi Dimoglo, relatează Noi.md.

Evenimentele din Kazahstan, care în ultimele săptămîni au creat o nouă zonă de instabilitate și au devenit următoarea verigă în lanțul situațiilor de criză din fosta Uniune Sovietică, sînt percepute destul de negativ de oamenii care trăiesc în țările post-sovietice.

„Un public pestriț a încercat să zguduie situația din Kazahstan – de la elemente criminale și naționaliste la elemente religioase și pur și simplu prooccidentale (și proturce, în special),” spune Kedmi. „Acum, în opinia mea, putem face următoarea concluzie: rebelii nu au reușit să dezechilibreze Kazahstanul și să răstoarne actuala guvernare. Nu au reușit să atingă nici obiectivele operaționale și tactice”.

Potrivit expertului, contingentul OTSC a avut un rol pozitiv, stabilizator, în criza din Kazahstan. Însuși faptul introducerii forțelor de menținere a păcii, crede Kedmi, a exercitat o puternică presiune psihologică asupra rebelilor, convingîndu-i de inutilitatea încercărilor lor de a tensiona situația din țară.

Totuși, Kedmi nu a exclus unele perturbări în sistemul economic și cel militar din Kazahstan în viitorul apropiat.

„Probabil ar trebui să ne așteptăm și la schimbări în orientarea politicii externe a Kazahstanului, care este puțin probabil să rămînă la fel de multivectorală ca pînă astăzi”, susține fostul șef al Nativ.

Moldova, care a trecut prin propria criză cu 30 de ani în urmă, continuă să fie astăzi o potențială sursă de instabilitate, în principal din cauza societății divizate, polarizate a republicii.

„O parte din populația Republicii Moldova este „prooccidentală”, crezînd că aderarea țării la Uniunea Europeană îi va rezolva automat toate problemele vitale. Cealaltă parte consideră toate aceste vise drept irealizabile, crezînd că Moldova are de pierdut de pe urma integrării în UE și drept argument invocă evenimentele triste care dau dovadă de prăbușirea sferelor economice și sociale ale țării după ce republica și-a cîștigat independența”, spune Kedmi.

Potrivit expertului, problemele Moldovei sînt agravate, printre altele, de „particularitățile” oamenilor aflați în prezent la conducerea ei.

„Slăbiciunea statului, a economiei, plus calitatea în continuă scădere a elitei statului moldovenesc (și nu contează ce puncte de vedere au reprezentanții săi). Corupția, un nivel politic și cultural general din ce în ce mai scăzut conduc republica pe un plan înclinat. Toate acestea fac extrem de dificilă calea Moldovei spre formarea unui stat cu adevărat independent, cu capacitate de exercițiu”, consideră expertul.

El subliniază, de asemenea, lipsa unei reglementări definitive a conflictului transnistrean, văzînd regiunea de pe malul stîng al Nistrului ca fiind blocată de ambele părți de „regimurile de la Kiev și Chișinău ostile Transnistriei”.

Kedmi este convins că, dacă măcar în estul Transnistriei va fi un stat prietenos, se va schimba nu doar situația din stînga Nistrulu, ci și „raportul dintre forțe în toată Moldova”. În același timp, expertul nu exclude venirea la putere la Kiev în viitorul apropiat a unor persoane prietenoase Federației Ruse și, respectiv, Transnistriei.

Totuși, potrivit lui Kedmi, un alt lucru va determina viitorul vector de dezvoltare al Republicii Moldova.

Viitorul Moldovei va fi determinat de rezultatele negocierilor în curs de desfășurare între Federația Rusă, Statele Unite și NATO. Dacă Rusia va reuși acum să-și apere interesele, revendicările față de SUA și Alianța Nord-Atlantică, configurația forțelor se va schimba inevitabil, iar pentru Moldova acest lucru va însemna, de exemplu, că republica niciodată nu va adera la NATO”, s-a arătat convins politologul.

Kedmi vorbește deschis: una dintre principalele amenințări la adresa statalității moldovenești din ultimele decenii este țara vecină.

„România contemporană de facto nu consideră Moldova un stat independent, iar moldovenii – un popor separat. Dacă, în urma negocierilor dintre Rusia și Statele Unite, bazele NATO vor dispărea de pe teritoriul României (iar aceasta este una dintre cele mai consistente revendicări ale FR), „protecția” americană va dispărea și, respectiv, va slăbi semnificativ și presiunea politică asupra Moldovei din partea vecinului”, a spus Kedmi.

În ceea ce privește actualele negocieri, probabil istorice, dintre Rusia și SUA, Kedmi crede că aici „nu poate exista o remiză”.

„Statele Unite nu înțeleg cît de serioasă este poziția Federației Ruse. Ele nu înțeleg că situația actuală din lume este inacceptabilă pentru Rusia”, a declarat fostul șef al serviciului de informații israelian într-un interviu acordat Sputnik Moldova.

Vă reamintim că Iacov Kedmi cunoaște Moldova nu din auzite. La începutul anilor nouăzeci, inclusiv în momentul etapei fierbinți a conflictului transnistrean, serviciul său Nativ a fost angajat în evacuarea compatrioților pe teritoriul Israelului. Kedmi a vizitat Moldova de mai multe ori și a comunicat personal cu conducerea de atunci a republicii.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
1203 locuitori

Cucoara este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucoara și Chircani. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1203 oameni. Satul Cucoara a fost menționat documentar în anul 1856.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.