|
Ce trebuie de făcut pentru ca oamenii să nu plece din Moldova? Opinie
Autoritățile Moldovei trebuie să creeze condiții pentru ca oamenii să nu plece din țară.
Factorii-cheie pentru aceasta sînt: existența unui sistem bancar capabil să finanțeze dezvoltarea afacerilor și a familiilor în condiții acceptabile, dezvoltarea uniformă a provinciei noastre, în baza industriei de substituire a importurilor, o politică conservatoare a statului în domeniul vieții sociale.
Această opinie a fost exprimată de consilierul municipal al capitalei, șeful Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare, președintele companiei DAAC-Hermes, Vasile Chirtoca, vorbind în cadrul emisiunii "Glavnoe" de la TVC21, transmite Noi.md .
El a menționat că astăzi sistemul nostru bancar, în ciuda calificărilor înalte ale bancherilor și angajaților Băncii Naționale, nu este în măsură, orice s-ar spune, să finanțeze dezvoltarea țării, dezvoltarea afacerilor și a familiilor, avînd în vedere ratele ridicate ale dobînzilor la creditele în lei și termenul scurt de creditare
”"Pentru a implementa orice proiect investițional, companiile moldovenești au nevoie ca dobînda anuală pentru creditul în lei să fie de cel mult 4%, perioada de creditare să fie de cel puțin 7 ani, iar termenul de rambursare a creditului să fie de cel puțin 3 ani. Acestea sunt condițiile minime în care economia se poate dezvolta. Da, putem lua împrumuturi în euro cu 3,5% anual. Dar cu aceste credite vom dezvolta alte țări, deoarece cu un împrumut în euro putem cumpăra ceva numai în străinătate. Deci, pentru a ne dezvolta țara, trebuie să avem acces la finanțare în lei. Nu voi spune că avem fonduri insuficiente sau orice altceva. Noi implementăm multe proiecte în țara noastră, inclusiv proiecte romantice. Dar am putea face de două-trei ori mai mult. Nu vorbesc despre oameni de afaceri mici”, a spus Vasile Chirtoca.
”În al doilea rând, trebuie să dezvoltăm provincia. Trebuie să dezvoltăm uniform țara. Ea e mică, frumoasă, interesantă. Dacă vom crea un sistem de clustere industriale în centrele raionale, în care să putem oferi condiții favorabile pentru intrarea de capital în proiecte industriale de substituire a importurilor și vom construi drumuri, atunci de ce omul n-ar locui la 30 km de centrul raional din casa sa, unde există canalizare, alimentare cu apă, drum, trotuar. În principiu, electricitate și gaz există aproape peste tot. Cu atît mai mult că acum, în condițiile pandemiei, există foarte mulți oameni care ar dori să trăiască în afara orașului. De aceea, infrastructura, drumurile bune, o politică a statului care ar stimula dezvoltarea provinciei și dezvoltarea industriei de substituire a importurilor, precum și un sistem financiar eficient sînt cei trei piloni care ne vor ajuta. Și, desigur, o politică conservatoare în domeniul vieții sociale de asemenea este importantă”, a spus șeful Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare, președintele companiei DAAC-Hermes, Vasile Chirtoca.
Source:
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 318 locuitori
Bezeni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Amplasat pe malul rîului Căinari, Bezeni se află la o distanță de 26 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 318 oameni. Satul Bezeni a fost atestat documentar la 20 august 1588.
Comments
(0)