12 august 2021, 15:00 Moldovan reality views 1513
Cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani: Cu cît a crescut prețul angro la miezul de nucă
12 august 2021, 15:00 Moldovan reality views 1513

Cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani: Cu cît a crescut prețul angro la miezul de nucă

În primă săptămînă a lunii decembrie, prețul mediu angro la miezul de nucă pe piața din Republica Moldova a crescut cu încă 5 lei – pînă la 125 lei pentru un kilogram.

În același timp, gama de preț este una destul de mare: de la 110 lei pentru sferturi şi pînă la 130 de lei pentru jumătățile de miez, transmite Noi.md cu referire la Mold-street.com.

Cel mai mare preț angro din ultimii 5 ani

În același timp, gama de prețuri este foarte largă: de la 110-115 lei/kg pentru sferturi întunecate (6,20-6,48 dolari/kg) la 130 lei/kg (7,33 dolari/kg) pentru jumătățile de miez mai albe. Pentru miezul mai mășcat de nucă din soiurile americane și franceze, unii comercianți-exportatori sînt dispuși să plătească chiar mai mult, scrie EastFruit.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, prețul mediu pentru un miez de nucă în Moldova era semnificativ mai mic - de 85 lei/kg (5 dolari/kg), iar intervalul de preț - de 80-90 lei/kg (4,7-5,3 dolari/kg). Potrivit EastFruit în ultimii cinci ani, prețul mediu en-gros pentru miezul de nucă de pe piața moldovenească nu a fost niciodată mai mare de 100 lei/kg (5,9 dolari/kg).

Creșterea prețurilor la miezul de nucă în Moldova este un proces previzibil. Astfel la sfîrșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, membrii Uniunii Asociației Producătorilor de Culturi de Nucifere din Moldova (UAPCN), au estimat că prețurile în ajunul Crăciunului Catolic vor urca la 140 lei/kg (8 dolari/kg).

Motivul optimismului este cererea mare de miez de nucă din partea exportatorilor și, cel mai important, disponibilitatea acestora de a crește prețurile de cumpărare practic în fiecare săptămînă. UAPCN consideră că, în condiții de cerere ridicată și de prețuri angro în creștere dinamică, aproximativ 80-90% din noua recoltă de nuci va fi vîndută pînă la sfîrșitul anului 2021.

Este greu de judecat în ce măsură aceste așteptări vor fi justificate. Cererea mare de nuci este probabil să rămînă pe piața internă pentru cel puțin încă două săptămîni. Cu toate acestea, oferta de produse de calitate este în scădere, deoarece soldurile sale de stoc sînt deja mici.

Principalele piețe de desfacere

Datele Comtrade relevă că în 2020 prețul mediu de export al miezului de nucă din Republica Moldova a fost de 5,94 dolari pentru un kilogram, în timp ce în 2019 - doar 5,47 dolari, acesta fiind cel mai mic preț din ultimii 10 ani.

Cele mai mari prețuri de export la miezul de nucă au fost în 2014, cînd au ajuns la 8,34 dolari pentru un kilogram, și în anul 2011 - cînd au constituit 7,91 dolari pentru un kilogram.

Principalele piețe de desfacere pentru miezul de nucă din Moldova sînt Franța, Germania și Țările de Jos. Cota acestor trei state este mai mare de 50% din tot exportul de miez de nucă din Republica Moldova.

Source: noi.md

Keywords:

nuci , preţ

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
1092 locuitori

Işcălău este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doltu, Işcălău și Burghelea. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1092 de oameni. Satul Işcălău a fost menționat documentar în anul 1854.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.