|
Parlamentul R.Moldova urmează să acorde vot de încredere Guvernului Gavrilița (LIVE UPDATE)
14:15 // Natalia Gavrilița: Vom lucra împreună în această echipă, vom lucra îmrepună ca să obținem ce ne-am propus. Chiar săptămîna viitoare vom avea primele ședințe și vom începe curățarea statului. Știm ce avem de făcut, sarcina este clară. Noi toți știm că nu va fi ușor, dar sînt sigură că ne vom isprăvi. Vom veni în parlament cu legi bune pentru oameni și vom lucra împreună cu dumneavoastră pentru a le implimenta.
13: 50 // Lilian Carp: ”Așteptările sînt foarte mari de la acest guvern, mari așteptări sînt de la Ministerul Justiției pentru că lumea vrea să li se facă dreptate. Lumea își dorește dreptate în primul rînd. Așteptările sînt mari în ceea ce privește construcția infrastructurii pentru că am avut așa numitul program Drumuri Bune, unde drumurile au fost luate la vale. Oamenii își doresc schimbări. Haide-ți să avem încredere în acești oameni și înainte de a aprinde chibritul și de a da foc, haide-ți să punem umărul și să dăm o mîină de ajutor”
13:40 // ”Este primul Guvernul din RM care propune patru vicepriminiștri, dragi colegi dar în situație de criză ar fi cel puțin oportun să facem și anumite cheltuieli. Stimați colegi sîntem în luna august, dacă creați ministere noi, cine va executa bugetul. Puteți să nimeriți într-o situație juridică foarte jenantă. Ar fi mult mai oportun să revenim în luna ianuarie cu altă schemă de organizare a Guvernului. Vom fi o opiziție constructivă, dar nu sîntem în opoziția cetățenilor”, a spus Bătrîncea.
13:20 // Deputații au trecut la etapa de susținere a discursurilor, înainte de procedura de vot.
Vladimir Voronin, deputat BECS: "Vă doresc succes, pentru că succesul vostru este succesul întregii țării, ceea ce așteaptă norodul de la noi. (...) O problemă căreia să-i acordați atenția sînt prețurile: cine răspunde de prețuri la noi? cine monitorizează cum se formează aceste prețuri? Dacă nu o să fie un control riguros asupra prețurilor, nu se va hotărî nimic".
Marina Tauber, deputată Partidul Șor: „Sperăm că o să puteți face măcar 10% din ce ați spus azi. Dacă o să fie nevoie de experiența noastră, o să contribuim”.
13:00 // Deficiențele tehnice au fost înlăturate, deputații au revenit în sala de ședință.
Comisia juridică, numiri și imunități a prezentat raportul asupra proiectului de Hotărîre pentru aprobarea listei ministerelor și a programului de guvernare.
12:26 // Ședința plenară a fost întreruptă, întrucît în sala de plen s-a stins lumina, pe fondalul unor deficiențe tehnice. Speakerul a anunțat o pauză de 10 minute.
12:15 // Vladimir Voronin, deputat BECS: "Acordul de asociere a venit în Moldova într-un singur exemplar și acela în engleză. Acordul a fost votat în grabă, fără a fi discutat nici la Guvern, la Parlament sau în societate. Noi l-am analizat și am găsit 48 de articole care, nici într-un caz, nu pot fi implementate în Moldova. Documentul a fost copiat de pe Acordul de asociere al Croației, ceea ce nu este caracteristic pentru Moldova".
Gavrilița: "De acord! Vom examina orice propunere pentru îmbunătățirea cadrului de cooperare cu Uniunea Europeană".
12:10 // Radu Mudreac, deputat PSRM: "Un sector important pentru Moldova, unul sensibil este sectorul agro-alimentar, care rămîne la nivel declarativ. Nu am văzut în programul pe care l-ați prezentat nimic ce ține de siguranța alimentară, nu am vzut ceea ce ține de asigurarea în agricultură, protejarea producătorilor și procesatorilor autohtoni".
Mudreac: "Ce ține de vînzarea pămînturilor străinilor, care este viziunea dumneavoastră? Fracțiunea noastră a pregătit un nou Cod funciar, care să interzică acest lucru, sperăm să-l susțineți".
Gavrilița: "Nu susținem vînzarea pămînturilor străinilor".
12:00 // Dan Perciun, deputat PAS: "Oameni care muncesc cu normă deplină au salariu mai mic decît minimul de existență. Planificați să asigurați un salariu echivalent cu minimul de existență, pentru că se atestă o situție absurdă".
Gavrilița: "În 2019 noi am făcut modificări la Legea salarizării, am crescut salariile cu 10%. Vom continua analiza Legii salarizării, ca să ne asigurăm că aceste inechități sînt rezolvate".
11:10 // Deputații au trecut la sesiunea de întrebări-răspunsuri.
Oleg Canațui, deputat PAS: - Se dicută despre reforma spitalelor de mai mulți ani, ce intenționați să faceți în acest domeniu?
Ala Nemerenco, candidat la funcția de ministru al Sănătății: "E o problemă dureroasă, cunoaștem acest lucru. S-a discutat mult despre falsa închiderii a spitalelor. Ne propunem să aducem serviciile spitalicești mai aproape de cetățeni. Am inițiat în 2019 construcția a două spitale regionale mari în nordul și sudul țării, este nevoie de reabilitarea spitatelor raionale. Avem nevoie și de a asigura cu ehipamente medicale necesare spitalele din regiunile țării. Vorbim despre un plan de reorganizare a serviciilor spitalicești".
Denis Ulanov, deputat Partidul Șor: "Am ascultat atent discursul dvs., însă care vor fi sursele interne de suplinire a bugetului?"
Gavrilița: "Cunoaștem că 60% din locurile de muncă sînt în sectorul privat. Locurile de muncă sînt create inclusiv de întreprinderile mici și de familie, pe care vrem să le dezvoltăm. Un al doilea pol ar fi investițiile, în special, în sectorul agro-industrial. Avem planuri pentru un regim fiscal facilitat pentru întreprinderile mici și mijlocii, cu dezvoltarea unor programe de consultanță pentru creșterea antreprenorială și diversificarea instrumentelor financare".
11:00 // Gavrilița: Sîntem hotărîți să depășim greutățile și să valorificăm această oportunitate istorică, cînd Guvernul, Parlament și Președintile sînt uniți în jurul unei viziuni de țară comune.
10:22 // Candidatul desemnat Natalia Gavrilița prezintă programul de guvernare la tribuna centrală a Parlamentului.
"Prioritățile noastre sînt: atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă bine plătite, reducerea sărăciei, creșterea pensiei și a suportului social. Moldova este o țară mică, iar acțiunile Guvernului au un impact foarte mare asupra vieții cetățenilor".(...)
Pronunțăm atît de des „furtul miliardului”, încît aceste cuvinte aproape și-au pierdut sensul. Această temă rămîne însă actuală, oamenii vor să afle cine le-a furat banii, unde sînt aceste economii, de ce nimeni nu i-a pedepsit pe cei vinovați pentru furtul în văzul tuturor a unei sume uriașe de bani.
Avem toate ingredientele pentru schimbarea clasei politice. Guvernul actual are o misiune extrem de importantă: să demonstreze că Moldova poate fi guvernată de oameni cinstiți, bine intenționați.
Acest guvern nu va fura, nu va crea legi care să permită furtul, nu va crea companii abonate la achiziții, nu va privatiza pentru feciori și fini proprietățile statului. Vom ținti confiscarea averii corupților și din acei bani vom repara școli, case de cultură și drumuri."
Gavrilița: ”Argumentele care au stat la baza structurii revizuite: am făcut aceste modificări reieșind din prioritățile guvernului. Structura guvernului creată pe timpul lui Plahotniuc a fost astfel încît să permită crearea unui stat dictatorial, deciziile erau luate de facto în cluburi de noapte de niște echipe plătite din „culioc”. Proiectele veneau la ministere gata făcute”.10:05 // Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria scriitorului Andrei Strîmbeanu.
10:03 // Ședința extraordinară în cadrul căreia urmează a fi acordat votul de încredere Guvernului Gavrilița a început. La ședință sînt prezenți 94 de deputați.
Deputații din noua legislatură se întrunesc astăzi, 6 august, în ședință. Pe ordinea de zi se regăsește chestiunea cu privire la acordarea votului de încredere a Programului de activitate a Guvernului în frunte cu Natalia Gavrilița și a întregii liste.
Pe ordinea de zi sînt incluse trei subiecte:
- Proiectul de hotărîre pentru aprobarea Programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere Guvernului
- Proiectul de hotărîre pentru modificarea Hotărîrii Parlamentului nr.84/2021 privind componența numerică și nominală a Biroului permanent al Parlamentului
- Proiectul de hotărîre privind componența nominală a delegațiilor Parlamentului Republicii Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și organizațiile parlamentare bilaterale
Urmăriți live ședința legislativului mai jos.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1573
- Populația:
- 1147 locuitori
Halahora de Sus este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Halahora de Jos, Halahora de Sus, Chirilovca. Satul Halahora de Sus se află la o distanță de 15 km de oraşul Briceni, la 36 km de staţia de cale ferată Ocniţa şi la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1147 de oameni. Prima atestare documentară a satului Holohoreni din ţinutul Hotin datează din mai 1573.
Comments
(0)