07 february 2021, 17:00 Moldovan reality views 3538
517 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare. Oficiali şi politicieni au depus flori la monumentul domnitorului
07 february 2021, 17:00 Moldovan reality views 3538

517 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare. Oficiali şi politicieni au depus flori la monumentul domnitorului

Oficiali, dar şi politicieni au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare cu ocazia celor 517 ani de la moartea marelui domnitor. Aceştia au îndemnat generațiile tinere să studieze viața voievodului, de la care au ce învăţa.

Şeful statului Maia Sandu, însoţită de cîţiva consilieri, a fost prima care a venit cu flori la monument şi a plecat fără a vorbi cu jurnaliştii, scrie publika.md.

Preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi a venit cu colegul său de partid, Igor Dodon.

"Noi trebuie să ne mîndrim fiind urmaşii lui Ştefan. Cred că dacă Ştefan ar fi acum în viaţă şi s-ar trezi, ar fi surprins, asta aşa, foarte slab spus, de ce se întîmplă în ţara noastră, cînd ţara este dată sub control extern", a menționat Igor Dodon.

Şeful Legislativului nu a vorbit în faţa camerelor, dar a menționat într-un comunicat că doar prin studierea și cunoașterea istoriei, prin păstrarea memoriei și a trecutului glorios vom putea menține vie amintirea celui mai mare apărător al neamului nostru.

Prezent la eveniment, liderul Platformei "DA", Andrei Năstase a spus, în context, că

două localităţi din ţară, printre care şi satul lui de baştină, urmează să se înfrăţească cu comuna Putna din Romînia unde se află mormîntul lui Ştefan cel Mare.

"Este un domnitor de la care ar trebui să învăţăm, un domnitor care ştie ce înseamnă stat, care a ştiut ce înseamnă popor, care a ştiut ce înseamnă naţiune şi a muncit, a luptat pentru dăinuirea acestora", a spus Andrei Năstase.

Un omagiu domnitorului au adus si deputaţii Partidului Politic "Şor", dar şi angajaţii Primăriei Chişinău. Aceştia însă au plecat fără a face declaraţii. Premierul Aureliu Ciocoi nu a depus flori la monumentul voievodului.

Ştefan cel Mare a ctitorit 44 de biserici, care fac parte astăzi din patrimoniul cultural mondial. El a fost canonizat şi trecut în rîndul sfinţilor în 15 iulie 1992.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
2087 locuitori

Cernoleuca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Cernoleuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat pe pîrâul Cubolta, la o distanță de 15 km de orașul Dondușeni și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2087 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cernoleuca datează din anul 1546.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.