|
Restricții pentru slujbe religioase în biserici
Întrunirile ce au caracter religios, oficierea rugăciunilor în mod colectiv sau privat, a serviciilor divine se vor putea desfășura în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a infecției COVID-19.
În interiorul lăcaşurilor de cult se permite accesul unui număr limitat de persoane, astfel încît să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică, transmite IPN.
Potrivit hotărîrii CNESP, fluxul de persoane în biserici va fi dirijat astfel încît să se evite formarea aglomerațiilor. La intrarea în lăcaș se va face obligatoriu triajul observațional și se va măsura temperatura corpului, iar enoriașii sînt obligați să-și igienizeze mîinile cu ajutorul dozatoarelor cu soluție dezinfectantă, amplasate în locuri vizibile și accesibile.
Pe durata aflării în interiorul bisericilor enoriașii sînt obligați să poarte măști de protecție, astfel ca acestea să acopere gura și nasul. CNESP recomandă enoriașilor să evite sărutarea obiectelor de cult, să nu consume produse alimentare în biserici, să se salute doar prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări, iar binecuvîntarea să se ofere și să fie primită de la o distanță de cel puțin 1 metru. Totodată, CNESP cere ca obiectele și suprafețele de contact din biserici să fie dezinfectate o dată la 3-4 ore.
În cazul oficierii în aer liber a activităților religioase, se cere respectarea distanţei fizice de 1,5 metri între persoane. Potrivit CNESP, „activităţile religioase desfăşurate în spaţii publice, în exteriorul lăcaşurilor de cult, nu sînt considerate întruniri în masă".
Comisia îndeamnă persoanele din grupurile de risc, cele în etate şi cu boli cronice, să evite locurile aglomerate şi să facă rugăciunea de acasă, dar și să evite participarea la pelerinaje. CNESP atenționează că nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărîre constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1484
- Populația:
- 6905 locuitori
Răzeni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mileştii Noi și Răzeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6905 de oameni. Satul Răzeni a fost menționat documentar în anul 1484.
Comments
(0)