|
Îndemnurile de ură venite din partea unor români de la Cernăuți trebuie curmate – declarație
Recent, la Cernăuți a avut loc un protest al unor organizații românești din Ucraina, prin care aceștia au cerut Ministerului Învățămîntului de la Kiev să excludă sintagma de limbă moldovenească din scandaloasa lege a învățămîntului.
Președintele Asociației Tinerilor Moldoveni din Ucraina, Sergiu Reabco, a declarat că această solicitare subminează drepturile moldovenilor.
„Această cerință este una nefondată și banală, atîta timp cît Constituția Ucrainei protejează drepturile absolut tuturor minorităților naționale din Ucraina să învețe și să vorbeasă limba lor maternă. Noi suntem moldoveni, suntem peste 200 de mii în această țară și locuim compact în regiunea Odesa și Cernăuți”.
Este straniu să vezi un grup minoritar român să nu lupte pentru drepturile sale, ci să submineze drepturile moldovenilor, de parcă noi am fi dușmani cu ei. Or românii probabil nu recunosc etnia moldovenească, intrînd astfel în jocul murdar pus la cale de anumite persoane de la București? Ce ar fi dacă și noi nu i-am recunoaște?!” – a menționat Sergiu Reabco.
Liderul Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, într-un interviu al redacției Noi.md a specificat că aceasta este o problemă artificială, pentru că în Ucraina activează ilegal organizații și persoane care subminează nu doar grupul etnic de moldoveni și creează premise pentru conflicte interetnice, ci atentează și la integritatea teritorială a Ucrainei”.
„Anul trecut, Serviciul de Securitate al Ucrainei a lichidat o organizație, inclusiv publicații, pentru separatism teritorial. România finanțează la greu asemenea organizații, inclusiv și în Republica Moldova, iar datoria noastră, ca cetățeni, este să sensibilizăm organelle de stat pentru ca aceste acțiuni ilegale să înceteze”, a spus Roibu.
Moldova are un acord interstatal cu Ucraina, despre protecția minorităților, semnat de ambele părți încă în 2010, unde este specificat că statul ucrainean garantează studiile în limba moldovenească pentru copiii moldoveni.
Anume acest document le oferă drepturile cuvenite moldovenilor din Ucraina, pe bază de reciprocitate, iar îndemnurile de ură venite din partea unor români de la Cernăuți trebuie curmate, mai spune activiștii civici.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429-1463
- Populația:
- 0 locuitori
Zahorna este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Satul Zahorna a fost menționat documentar între anii 1429 - 1463.
Comments
(0)