22 november 2012, 12:58 Moldovan reality views 7529
22 november 2012, 12:58 Moldovan reality views 7529

Sociologii prezic o revoluție în Moldova


Foto: moldnews.md

În cazul în care, autoritățile moldovenești vor păstra politica actuală,  demolarea violentă a regimului actual este inevitabilă. Declarația a fost făcută de către Victor Mocanu, șeful Asociației sociologilor și demografilor din Republica Moldova, relatează Newsmoldova.

Potrivit acestuia, rezultatele ultimului Barometru de Opinie Publică trebuie luate în calcul cu mare atenție, mai ales în condițiile în care, în prezent este dificil de a specifica factori, care ar indica creșterea simpatiei populației față de partidele din Alianța pentru Integrare Europeană.

”Găsirea acestor factori, care ar explica creșterea încrederii față de partidele alianței - este foarte dificilă” - a declarat expertul, menționînd că, chiar dacă au fost lansate mai multe reforme, autoritățile nu doresc sau nu pot să explice populației sensul acestora, lucru care peste doi ani se va răsfrînge cu un eșec electoral.

”Dacă reprezentanții alianței nu pot explica esența acestor reforme, ce vom avea peste doi, trei sau cinci ani? Miniștrii și viceminiștrii din țările vecine explică în continuu pentru ce se fac anumiți pași. Dacă autoritățile moldovenești vor evita să dea explicații vis-a-vis de necesitatea acestor reforme, atunci peste doi ani, electoratul își va schimba opțiunea” - a menționat Mocanu.

Totodată, Victor Mocanu a atenționat autoritățile asupra unei posibile revoluții, în cazul în care politica actuală promovată nu va fi modificată esențial.

”În prezent, efectuam un studiu în sate și centrele raionale. În special, studiem situația economică, care este una dezastruoasă. Noi prognozăm fenomene agoniste. În cazul în care, partidele din alianță nu vor lua atitudine și nu vor întreprinde măsurile de rigoare, considerăm că  demolarea violentă a regimului actual este inevitabilă. Asta pentru că am avut 82 la sută din cetățeni, care nu erau  mulțumiți de dezvoltarea țării, iar în prezent avem 72% - o cifră foarte mare ” - a specificat expertul.

Totodată, șeful Asociației sociologilor și demografilor a menționat că, trei pătrimi din cetățeni nu sunt mulțumiți de reformele implimentate de autorități, doresc reintoarcerea economiei planificate și sunt dezamăgiți de piața națională.

Keywords:

Moldova , revolutie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1456
Populația:
2986 locuitori

Cobîlea este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Satul Cobîlea este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 14 km de oraşul Şoldăneşti şi la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2986 de oameni. Satul Cobîlea este atestat documentar la 18 februarie 1456.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.