07 april 2020, 16:00 Moldovan reality views 5547
5 (6…) G – Internetul ”cosmic”: merită oare să ne riscăm sănătatea și securitatea?
07 april 2020, 16:00 Moldovan reality views 5547

5 (6…) G – Internetul ”cosmic”: merită oare să ne riscăm sănătatea și securitatea?

În timp ce companiile de telecomunicații din diferite țări se grăbesc să ofere utilizatorilor rețeaua 5G, în spațiul public au loc tot mai multe discuții privind pericolul acesteia pentru sănătate și alte riscuri, pe care le conține protocolul nr.5 al comunicării mobile.

În Moldova, operatorii deocamdată nu testează și nu folosesc 5G, dar unii dintre ei discută activ noile posibilități ale acestei tehnologii și construiesc planuri pentru utilizarea ei în scopuri comerciale. În cadrul recentelor consultări publice inițiate de Ministerul Economiei și Infrastructurii al RM, s-a vorbit despre două etape de implementare a tehnologiei, care presupun consolidarea posibilităților rețelelor existente 4G în anii 2020-2022, precum și crearea condițiilor și dezvoltarea rețelei 5G în anii 2023-2025.

Deocamdată este greu să ne închipuim cum se va schimba viața odată cu apariția 5G, iar cum va fi noul protocol 6G, elaborarea căruia deja a început în China, este și mai greu. Utilizatorilor li se promit viteze mari, mașini dotate cu autopilot și orașe inteligente. Dar în opinia experților, schimbările cu adevărat serioase vor surveni după mai mulți ani și nu toate vor fi pozitive.

Mulți specialiști îndeamnă să nu ne grăbim cu implementarea tehnologiei 5G și să studiem mai minuțios neajunsurile acesteia. Este o tehnologie nouă, iar în prezent nimeni nu poate vorbi cu siguranță despre urmările utilizării ei în masă și despre riscurile serioase care există. Pe măsură ce medicii și savanții din diferite țări luptă împotriva utilizării 5G, apare întrebarea firească: merită să ne riscăm sănătatea, securitatea și mediul ambiant de dragul unei conexiuni fulgerătoare? La ce bun ne trebuie? Cum va îmbunătăți ea viața omului? Mai ales că sistemele existente și echipamentele 4G pot asigura transmiterea informației de zece ori mai repede și mai mult, decît cele care funcționează în Republica Moldova

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

sanatate , internet

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1761
Populația:
1851 locuitori

Molovata Nouă este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Din componenţa comunei fac parte localităţile Molovata Nouă și Roghi. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1851 de oameni. Satul Molovata Nouă a fost menționat documentar în anul 1761.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.