|
Declarație: Ce împiedică dezvoltarea statului moldovenesc
Statul moldovenesc trebuie să conștientizeze riscurile existente, să le înlăture treptat și să le minimizeze astfel încît într-un timp scurt să poată schimba starea de spirit a părții creative a poporului moldovenesc și să meargă repede înainte fără conflicte și revoluții majore.
Declarația a fost făcută de cunoscutul om de afaceri și personalitate publică, consilier municipal, membru al Asociației istoricilor și politologilor, Vasile Chirtoca, în cadrul conferinței internaționale cu tema "Educație Istorică în Moldova independentă: experiența națională și internațională", care a avut loc la Chișinău, transmite Noi.md.
El a subliniat faptul că conștientizarea trecutului glorios, cunoașterea propriei culturi și a propriilor tradiții formează în cetățenii țării, care-s capabili să creeze, mîndria pentru țară și națiune, optimismul și dorința de a reface fosta măreție, de a continua cele mai bune tradiții. O asemenea abordare a propriei culturi și istorii trezește respectul față de națiunea titulară și patriotismul de stat al minorităților naționale. Însă acest lucru nu poate fi realizat din mai multe motive.
Primul motiv a fost numit de Vasile Chirtoca faptul că politicienii-patrioți nu înțeleg importanța vitală a realizării principiilor de construire a unui stat național tînăr ținînd cont de necesitatea justificării propriului drum istoric, diferit de calea țărilor vecine, a declarației de existență a propriei limbi și de existență a unei națiuni aparte, denumire căreia coincide cu denumirea statului.
În al doilea rînd, consideră Vasile Chirtoca, acei politicieni patrioți de la guvernare, care înțeleg acest lucru, nu întreprind măsurile corespunzătoare din teama ”să nu se întîmple ceva”.
"Le este frică, că românii noștri locali vor ieși în stradă. Un exemplu grăitor ni l-a dat Partidul Comuniștilor, care nu a făcut acest lucru în primii ani de aflare la putere, iar după ce s-a obișnuit cu confortul puterii, a tot amînat transformările necesare și a cochetat cu elementele antistatale. Ce a obținut în schimb? Revoluția din 7 aprilie 2009, sub drapelele altor state și venirea la putere a unor oameni, pentru care principala parte a organismului este stomacul.", a menționat cunoscutul om de afaceri și figură publică”, a menționat bine-cunoscutul om de afaceri și personalitate publică.
El a subliniat faptul că viața ne arată că în problemele de importanță vitală cum este denumirea națiunii și a limbii, nu e loc de compromise, dar trebuie să existe o poziție de stat, univocă și clară, a reprezentanților puterii, iar această poziție trebuie explicată populației cu convingere.
Cel de-al treilea motiv, în opinia lui Vasile Chirtoca, este poziția elitei românești, mulți dintre reprezentanții căreia cred că statul moldovenesc și moldovenismul prezintă un pericol, capabil să submineze temelia statului român. Anume din aceste considerente, pe parcursul a 30 de ani, cu titlul de ajutor și sprijin, statul român, de fapt, contribuie adesea la degradarea tînărului stat moldovenesc.
În opinia cunoscutului om de afaceri și a personalității publice, acest lucru probabil că se face neintenționat, dar dacă nu vor fi luate măsuri, rezultatul final al unei astfel de politici va fi dispariția deplină a Republicii Moldova de pe harta Europei.
El a dat doar un exemplu legat de acordarea burselor pentru studenții și elevii moldoveni. Astfel, în ultimii 10 ani, în universitățile Moldovei numărul studenților s-a redus de la 109 la 57 de mii. Asta în timp ce în universitățile României învață în același timp cel puțin 30,0 mii de studenți moldoveni, care anual aduc economiei românești sute de milioane de Euro din cumpărarea de servicii, produse alimentare și alte mărfuri de uz casnic.
”Reiese că România își dezvoltă economia și sistemul educațional din contul celei moldovenești și, în parallel, pregătește specialiștii pentru a dezvolta România, dar și coloana a cincea, antistatală în cazul dat, formată din oameni care revin apoi în Patrie”, a menționat Vasile Chirtoca.
El a declarat că al patrulea motiv ar fi conflictul de interese al politicienilor și al persoanelor cu funcții înalte în sistemul puterii de stat și a celei judecătorești, deținători ai pașapoartelor românești.
Căci persoanele care dețin cetățenia dublă moldo-română, la primirea pașaportului moldovenesc nu au depus jurămînt de credință statului, dar au făcut-o la primirea pașaportului eliberat de statul român, legislația căruia definește clar responsabilitatea cetățeanului pentru încălcarea jurămîntului de credință țării sale.
Anume din acest motiv curtea constituțională sub președinția românului Alexandru Tănase, din care făceau parte în special persoane cu cetățenie dublă, a pus o simplă Hotărîre de Parlament, numită ”Declarația de independență”, mai sus de Constituție, anume din acest motiv Comisia Electorală Centrală, compusă cum se vede tot din cetățeni ai României, a înregistrat recent blocul electoral al partidelor unioniste pentru participare la alegerile parlamentare.
Potrivit lui Vasile Chirtoca, sînt multe exemple de acest fel, iar existența unui asemenea conflict de interese a politicienilor și oficialilor de rang înalt contravine legislației moldovenești și atunci devine clar sensul restricțiilor impuse de Voronin persoanelor cu cetățenie dublă privind posibilitatea de a ocupa anumite funcții. „Dacă noi construim un stat de drept, probabil are sens să revenim la această practică”, a subliniat el.
În opinia cunoscutului om de afaceri, cel de-al cincilea motiv este lipsa propriilor științe istorice și lingvistice moldovenești susținute oficial de stat, iar al șaselea - poziția autorităților educaționale, centrale și locale, precum și a majorității directorilor și învățătorilor din școli, care cunosc prost istoria, se află în captivitatea șabloanelor geopolitice, plini de neplăcere față de trecutul sovietic și, respectiv, față de ruși, care în opinia lor au născocit moldovenismul, limba moldovenească și chiar națiunea moldovenilor.
După cum a menționat Vasile Chirtoca, acești oameni se află în captivitatea programelor școlare impuse din exterior și prelucrează sufletele generației în creștere cu toată această propagandă anti-moldovenească. Și, bineînțeles, mulți dintre ei, sînt cetățeni români și se află în conflicte de interese în cazurile în care trebuie să ia decizii în favoarea Republicii Moldova, care nu întotdeauna coincid cu interesele, înțelese greșit de o parte din elita României.
În opinia sa, dacă vorbim despre știința istorică rusă oficială, ea cu siguranță nu este de partea poporului nostru, recunoaște rădăcinile latine ale moldovenilor și românilor, precum și naturalețea alfabetului latin pentru limba noastră.
”De aceea, domnilor români moldoveni, lăsați rușii în pace. Voi îi numiți moldoveni primitivi pe unii istorici, atunci nu fiți nici voi ”români primitivi”. Hai să rezolvăm împreună problemele noastre și eu nu mă îndoiesc că rușii nu se vor amesteca în acest process”, a declarat Vasile Chirtoca.
El a subliniat că statul moldovenesc trebuie să conștientizeze aceste riscuri, să le elimine treptat și să le minimizeze astfel, încît într-un timp scurt să poată schimba starea de spirit a părții creative a poporului moldovenesc și să meargă repede înainte fără conflicte și revoluții majore.
Source:
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1813
- Populația:
- 1931 locuitori
Aluniş este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Aluniş este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, este situat la 20 km de oraşul Rîşcani şi la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1931 de oameni. Satul Aluniș a fost menționat documentar în anul 1813.
Comments
(0)